Kolmen parhaan joukossa. Kuva: Getty Images
Kolmen parhaan joukossa. Kuva: Getty Images

Suomen virtuoosin tittelistä kilpailevat sinirinta ja luhta- ja viitakerttunen.

Taitavuutta on vaikea mitata yksiselitteisesti. Voidaan ajatella, että lintu on taitava, jos sen laulurepertoaarissa on runsaasti erilaisia ääniä.

Laulua voi myös arvostaa sillä perusteella, kuinka nopeasti tai kovaa lintu laulaa tai miten laaja sen taajuusalue on.

Monet lintuharrastajat arvostavat lintuja, jotka osaavat matkia muita lintuja ja napata repertoaariinsa toisen lajin peruslaulun lisäksi niiden kutsu- ja yhteysääniä. Taitavia matkijoita ovat muun muassa kottarainen, kivitasku ja luhtakerttunen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taitavuus ja monipuolisuus vaihtelevat yksilöiden välillä. Esimerkiksi jotkin sinirinnat ovat laulajina huikean hyviä, jotkin vain perushyviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samakin yksilö voi laulaa laiskasti tai innokkaasti. Esimerkiksi mustarastaan laulu vaihtelee vuodenajan mukaan. Syksyllä ja talvella linnut lurittavat vaimeasti, keväällä tempo kiihtyy, ääni voimistuu ja melodiat monipuolistuvat.

Suomen kauneimmin laulavaksi linnuksi on äänestetty moneen kertaan mustarastas. Taitavimman laulajan arvoa sille ei kuitenkaan ole annettu.

Suomen taitavimman laulajan tittelistä kilpailevat sinirinta sekä luhta- ja viitakerttunen.

Kaikki kolme käyttävät laulussaan runsaasti eri linnuilta kuulemiaan ääniä ja yhdistelevät niitä taitavasti. Ehkä taitavuutta arvioitaessa on syytä ajatella myös tasaisuutta. Jotkin viitakerttuset ovat aika verkkaisia, samoin osa sinirinnoista. Luhtakerttunen ei hidastele koskaan.

Jos pitää nopeatempoisesta, yllätyksellisestä laulusta, Suomen taitavin lintulaulaja on luhtakerttunen.

Vastaajana Juha Laaksonen,

luontotoimittaja, tietokirjailija.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2019.

Kissatäti
Seuraa 
Viestejä802

"Lintujen laulu on maailman kauneinta musiikkia... [[[varis]] alkaa raakkua] ...ja tuo on se kriitikko." - Jean Sibelius

Kukka ja lintu ovat ilon opettajia. (Søren Kierkegaard)

Sisältö jatkuu mainoksen alla