Takana on jo 21 miljardia kilometriä. Kuva: Getty Images
Takana on jo 21 miljardia kilometriä. Kuva: Getty Images

Voyager 1 on lentänyt jo ulos aurinkokunnasta.

Kauimmaksi on edennyt Nasan Voyager 1 -luotain. Tätä nykyä se on runsaan 21 miljardin kilometrin päässä, yli 140 kertaa kauempana Auringosta kuin Maa.

Voyager 1 lähetettiin avaruuteen 5. syyskuuta 1977. Luotaimen tehtävänä oli tutkia Jupiteria ja Saturnusta sekä Saturnuksen kuuta Titania, minkä se onnistuneesti tekikin. Tämän jälkeen se on jatkanut matkaansa yhä kauemmas.

Nykyään Voyager 1 etääntyy meistä noin 17 kilometrin sekuntinopeudella. Vauhti on niin suuri, että Voyager on ohittanut etäisyydessä kaikki muut luotaimet, myös Pioneer 10:n, joka lähetettiin matkaan ennen sitä.

Voyager 1:n katsotaan ylittäneen tähtienvälisen avaruuden rajan elokuussa 2012. Silloin korkeaenergiaisten hiukkasten määrä kasvoi havaintoaineistossa. Samaan aikaan aurinkokunnasta tuttujen aurinkotuulen hiukkasten määrä romahti.

Vastaajana Anne Liljeström,

tiedottaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2018

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti