Paras veikkaus luikertelee. Kuva: iStock
Paras veikkaus luikertelee. Kuva: iStock

Vaikea kysymys, sillä maailman lajeista tunnetaan vain pieni osa.

Selkärankaisista yleisimpiä ovat luultavasti jotkin merikalat. Yksi arvaus on, että kymmensenttiset sukasuut (Cyclothone) olisivat kalamaailman ykkösiä. Niitä voi olla biljoonia eli miljoonia miljoonia, mutta kukaan tiedä varmasti. Olen nähnyt arvion 200 000 000 000 000.

Kisan voittajaa täytyy kuitenkin hakea pienistä selkärangattomista eläimistä. Hyönteistutkija voisi tarjota muurahaisia, äyriäistutkija krillejä tai hankajalkaisäyriäisiä. Krillejä on luultavasti enemmän kuin edellä mainittuja sukasuukaloja. Hankajalkaisia on vielä enemmän, satoja biljoonia, nehän ovat merien ravintoketjujen perustaa. Valitettavasti ei tiedetä, mikä laji niistä on yleisin.

Nematoditutkija ehdottaisi sukkulamatoja (Nematoda). Niitä elää kaikkialla, vapaana ja loisina. Esimerkiksi suomalaisesta metsämaasta löytyy useita miljoonia sukkulamatoja yhdeltä neliömetriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On sanottu, että neljä viidestä eläimestä maapallolla olisi sukkulamato. Jokin pieni sukkulamatolaji lieneekin paras veikkaus yleisimmästä eläinlajista maapallolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Seppo Turunen,

eläinfysiologian dosentti, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla