Paras veikkaus luikertelee. Kuva: iStock
Paras veikkaus luikertelee. Kuva: iStock

Vaikea kysymys, sillä maailman lajeista tunnetaan vain pieni osa.

Selkärankaisista yleisimpiä ovat luultavasti jotkin merikalat. Yksi arvaus on, että kymmensenttiset sukasuut (Cyclothone) olisivat kalamaailman ykkösiä. Niitä voi olla biljoonia eli miljoonia miljoonia, mutta kukaan tiedä varmasti. Olen nähnyt arvion 200 000 000 000 000.

Kisan voittajaa täytyy kuitenkin hakea pienistä selkärangattomista eläimistä. Hyönteistutkija voisi tarjota muurahaisia, äyriäistutkija krillejä tai hankajalkaisäyriäisiä. Krillejä on luultavasti enemmän kuin edellä mainittuja sukasuukaloja. Hankajalkaisia on vielä enemmän, satoja biljoonia, nehän ovat merien ravintoketjujen perustaa. Valitettavasti ei tiedetä, mikä laji niistä on yleisin.

Nematoditutkija ehdottaisi sukkulamatoja (Nematoda). Niitä elää kaikkialla, vapaana ja loisina. Esimerkiksi suomalaisesta metsämaasta löytyy useita miljoonia sukkulamatoja yhdeltä neliömetriltä.

On sanottu, että neljä viidestä eläimestä maapallolla olisi sukkulamato. Jokin pieni sukkulamatolaji lieneekin paras veikkaus yleisimmästä eläinlajista maapallolla.

Vastaajana Seppo Turunen,

eläinfysiologian dosentti, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Varpailla kulkijaa vaaputtaa. Kuva: Getty Images

Kaikilla linnuilla, siten myös pingviineillä, on polvet.

Lintujen polvet vain eivät näy, koska ne polvet ovat höyhenpuvun suojissa.

Linnun höyhenpeitteen alta näkyvä jalan yläosa on sääri, joka meillä ihmisilläkin on polven alapuolella. Säären alaosan taaksepäin taittuva nivel on nilkka. Tämän nivelen alapuolella oleva jalan osa vastaa ihmisen jalassa nilkan ja varpaiden välisiä luita. Linnut, pingviini mukaan lukien, kävelevät siis varpaillaan.

Pingviinin kävelystä voit saada käsityksen näin: Painu syvään kyykkyyn. Nosta sitten kantapäitä hieman ylös lattiasta ja koeta kulkea eteenpäin.

Vaaputko puolelta toiselle kuten pingviini?

Vastaajana Heidi Björklund,

museomestari, Luomus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018