Emme voisi ihailla tätäkään näkymää. Kuva: Getty Images
Emme voisi ihailla tätäkään näkymää. Kuva: Getty Images

Ilman kiertolaistamme maapallolla ei olisi nykyisenkaltaista elämää.

Jos Kuuta ei olisi syntynyt, emme ihmettelisi tätä kysymystä, sillä meitä ei olisi olemassa. Maan kehitys olisi lähtenyt aivan erilaiselle uralle.

Kuu syntyi, kun Theiaksi kutsuttu iso protoplaneetta törmäsi nuoreen maapalloon noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Theian ydin upposi Maahan ja yhtyi sen ytimeen. Maan ja osin Theian vaippojen roiskeet taas kasaantuivat painovoiman vaikutuksesta Kuuksi.

On mahdotonta arvioida geologisia seurauksia, mikäli näin ei olisi käynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilman Kuun painovoimavaikutusta Maan pyörimisakseli vaappuisi vuosimiljoonien haarukassa holtittomasti. Kuuton Maa myös pyörisi paljon nopeammin akselinsa ympäri kuin nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä olisi muuttanut ilmastoa rajusti. Niinpä maapallon biologinen evoluutio olisi edennyt tyystin toisella tapaa.

Lisäksi lukemattomat eliölajit ovat kehittyneet hyödyntämään Kuun aiheuttamien vuorovesien ja Kuun valaistuksen säännöllisiä rytmejä. Ne kaikki puuttuisivat, jos Kuuta ei olisi.

Jos taas Kuu olisi mystisesti kadonnut vaikkapa muutama sata vuotta sitten, meillä ei välttämättä olisi suurta hätää. Maan akseli alkaisi vaappua pahasti vasta miljoonien vuosien päästä. Vuorovetten heikkous tosin muuttaisi merivirtoja ja siten myös ilmastoa.

Ilman Kuutamme tietäisimme Maan ja koko aurinkokuntamme kehityksestä huomattavasti vähemmän kuin nyt. Avaruustekniikka olisi alkeellisempaa. Niinpä monet arkielämää helpottavat keksinnöt puuttuisivat.

Myöskään Olavi Virta tai Sonata Arctica eivät olisi laulaneet täysikuusta.

Vastaajana Teemu Öhman,

planeettageologi, kraatteritutkija, Arktinen planeettatutkimusinstituutti.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2020

Sisältö jatkuu mainoksen alla