Jälki hupenee, kun kierrättää lukemansa. Kuva: iStock
Jälki hupenee, kun kierrättää lukemansa. Kuva: iStock

Metsästä lukijalle 205 grammaa.

Yksi painettu, kotiin kannettu Tiede-lehti tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 205 grammaa. Se vastaa 1–2 kilometrin ajamista henkilöautolla.

Lehden hiilijalanjälki laskettiin ”metsästä lukijalle”, eli se kattaa kasvihuonepäästöt puunkorjuusta, paperinvalmistuksesta, painotyöstä ja jakelukuljetuksista.

Kolme neljäsosaa päästöistä syntyy paperin valmistuksesta ja lehden painamisesta. Molemmissa kuluu paljon sähköä, jonka tuottaminen synnyttää ilmakehään päästöjä. Kuljetusten osuus kokonaisuudesta on noin kymmenes. Sama koskee painovärejä. Puunkorjuusta aiheutuu päästöjä vain vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laskelma ei kata metsän sitomaa hiilidioksidia eikä päästöjä, joita syntyy lukemisen jälkeen. Lukija voi vähentää ilmastovaikutuksia viemällä lehden kierrätykseen. Kaatopaikalle päätyvä lehti synnyttää hajotessaan ilmakehää lämmittävää metaania.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisin kuin sähköisen lehden lukemisesta, paperilehden lukemisesta ei synny päästöjä.

Vastaajana Päivi Rissanen,

ympäristö- ja vastuullisuusjohtaja, UPM Paper ENA.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Minä olen aina kuvitellut, että jalanjälki on jonkinlainen pintaan tai pinta-alaan liittyvä asia. Ilmeisesti se kuitenkin on enemmän massapitoinen juttu nykyään.

Minä joskus tein olohuoneen mattoon hiilijalanjälkiä kun olin Hanasaaren voimalaitoksella töissä. Varmaan siivoojaa  kiinnosti paljonko hiiltä yhdessä hiilijalanjäljessä oli.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Tetraedri_
Seuraa 
Viestejä174

"Toisin kuin sähköisen lehden lukemisesta, paperilehden lukemisesta ei synny päästöjä"

Kumpaa uskoa, artikkelia vai viimeistä virkettä? Taisi mennä nyt tossa päästöt väärinpäin.

Jos menettäisin hulluuteni, menettäisin kaiken!

Sisältö jatkuu mainoksen alla