Jälki hupenee, kun kierrättää lukemansa. Kuva: iStock
Jälki hupenee, kun kierrättää lukemansa. Kuva: iStock

Metsästä lukijalle 205 grammaa.

Yksi painettu, kotiin kannettu Tiede-lehti tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 205 grammaa. Se vastaa 1–2 kilometrin ajamista henkilöautolla.

Lehden hiilijalanjälki laskettiin ”metsästä lukijalle”, eli se kattaa kasvihuonepäästöt puunkorjuusta, paperinvalmistuksesta, painotyöstä ja jakelukuljetuksista.

Kolme neljäsosaa päästöistä syntyy paperin valmistuksesta ja lehden painamisesta. Molemmissa kuluu paljon sähköä, jonka tuottaminen synnyttää ilmakehään päästöjä. Kuljetusten osuus kokonaisuudesta on noin kymmenes. Sama koskee painovärejä. Puunkorjuusta aiheutuu päästöjä vain vähän.

Laskelma ei kata metsän sitomaa hiilidioksidia eikä päästöjä, joita syntyy lukemisen jälkeen. Lukija voi vähentää ilmastovaikutuksia viemällä lehden kierrätykseen. Kaatopaikalle päätyvä lehti synnyttää hajotessaan ilmakehää lämmittävää metaania.

Toisin kuin sähköisen lehden lukemisesta, paperilehden lukemisesta ei synny päästöjä.

Vastaajana Päivi Rissanen,

ympäristö- ja vastuullisuusjohtaja, UPM Paper ENA.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2018

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14395
Liittynyt16.3.2005

Mikä on Tiede-lehden hiilijalanjälki?

Minä olen aina kuvitellut, että jalanjälki on jonkinlainen pintaan tai pinta-alaan liittyvä asia. Ilmeisesti se kuitenkin on enemmän massapitoinen juttu nykyään. Minä joskus tein olohuoneen mattoon hiilijalanjälkiä kun olin Hanasaaren voimalaitoksella töissä. Varmaan siivoojaa kiinnosti paljonko hiiltä yhdessä hiilijalanjäljessä oli.
Lue kommentti

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.