Ahdasta tuli vasta äskettäin. Kuva: Shutterstock
Ahdasta tuli vasta äskettäin. Kuva: Shutterstock

Kolmas poskihammas tehostaa ruoansulatusta – jos mahtuu suuhun.

Nisäkkäiden kehitys on johtanut hampaistoon, jossa on tyypillisesti kolme poskihammasta. Näistä taaimmaista kutsutaan viisaudenhampaaksi. Poskihampaiden tehtävänä on paloitella ja hienontaa ravintoa, mikä tehostaa ruoansulatusta.

Kolmas poskihammas on tärkeä osa pureskelua erityisesti kasvisravintoa ja sekaravintoa syövillä lajeilla, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Nykyihmisen tapauksessa hämäävää on, että viisaudenhammas ei usein puhkea normaalisti ja se joudutaan poistamaan kirurgisesti. Kehityshistoriassamme tämä ongelma on kuitenkin uusi: se on kehittyyt vasta parin–kolmen viime vuosisadan aikana. Vielä 1500–1600-luvulla suomalaisten viisaudenhampaat mahtuivat puhkeamaan hammaskaarille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muutoksen taustalla on käyttämämme teollinen ravinto. Ruokaa ei tarvitse pureskella hienontamistarkoituksessa enää niin paljon ja voimakkaasti kuin aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pureskelu vaikuttaa leukojen kokoon. Pidempikestoinen ja voimakkaampi pureskelu stimuloi kasvua. Ero millimetreissä ei ole kovin suuri mutta riittävä vaikeuttamaan viisaudenhampaan puhkeamista tai aiheuttamaan purentavirheitä, jotka vaativat oikomishoitoa.

Tilannetta voi verrata vaikkapa allergioiden lisääntymiseen: niiden yleistyminen on yhdistetty siihen, että lapsen kehittyvä immuunijärjestelmä altistuu liian vähäiselle kuormitukselle. Leukojen vähäinen mekaaninen kuormitus kasvun aikana johtaa puolestaan hieman vähäisempään kasvuun ja sen mukana hampaiden puhkeamishäiriöihin ja purentavirheisiin.

Vastaajana Juha Varrela,

hampaiston kehitys- ja oikomisopin emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2021

Erer2
Seuraa 
Viestejä3248

Monet poistattavat nuo tarpeettomat viisaudenhampaansa. Poikani on siitä iloinen, koska hän tekee työkseen hammaskirurgiaa. Tosin hän halusi elokuvaohjaajaksi, mutta sai tehdyksi vain yhden lyhytfilmin joka jostain syystä edusti Suomea jollain ei-niin-kuuluisilla lyhytfilmifestivaaleilla Sveitsissä. Sen teoksen nähtyäni ehdotin mahdollisimman hienotunteisesti hänelle uran vaihtoa ja kumma kyllä hän  otti ehdotukseni tosissaan. Minun puruvärkkeihini en anna hänen kuitenkaan koskea.

  • ylös 14
  • alas 12
Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Ennakoivan hoidon tarve olisi mielestäni aina hyvä selvittää, kun viisaudenhampaat antavat ensimmäisiä merkkejä puhkeamisestaan. Tätä ei näytä olevan aina kiinnostusta tuoda esille.

Ymmärrän kyllä, että kun viisaudenhampaat puhkeavat yleensä 20-vuotiaana, henkilöt ovat jo sen ikäisiä, ettei kunnalla ole velvollisuutta järjestää heille säännöllisiä tarkastuksia. Hoito on ilmaista 18-vuotiaaksi asti. Opiskelijoiden neuvonta jää heidän oman aktiivisuutensa varaan; jos siihenkään, sillä viisaudenhampaita ei julkisella puolella vissiin mielellään poisteta. Poistaminen vaatisi jo vähän kirurgin taitoja.

Jos näin on, kuten yllä arvelen, se ei koske valveutuneempia ja/tai varakkaista perheistä tulevia henkilöitä. Valveutunut ymmärtää kysyä hoitamisen tarpeen & perustelun. Varakas voi luottaa siihen, että hoitopäätös perustuu hänen etuunsa, ei säästöön tai helpolla pääsemiseen.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla