Korvan soimisessa eli tinnituksessa kuulohermo ei välitä aivoihin ulkopuolista ääntä vaan joko korvan tai pään sisällä syntyneitä ärsykkeitä.

Äänet koetaan yksilöllisesti: päässä voi jyskyttää konepaja, pauhata vesiputous tai päristä puhelin. Tinnitus voi olla ajoittaista tai jatkuvaa. Täysin kuurokin saattaa kuulla tinnitusääniä – niitä voi verrata amputoidun kokemaan raajan haamusärkyyn.

Korvan soiminen ei ole varsinaisesti sairaus, pikemmin oire. Monesti syynä on kova melu, joka tuhoaa kuulosimpukan aistinkarvasoluja. Usein toistuessaan melu saattaa johtaa kuulon alenemiseen eli kuulovammaan, joka monesti merkitsee pysyvää korvien soimista.

Tinnituksen taustalla saattaa olla myös jokin korva- ja keskushermostosairaus tai muu yleissairaus. Lisäksi eräät lääkeaineet, kuten kiniini ja asetyylisalisyylihappo, voivat aiheuttaa korvien soimista.

Äänen syntymisestä ei ole tarkkaa tietoa. Tutkijat olettavat että kuuloaistin vaurio aiheuttaa kuulohermossa spontaania toimintaa, joka mielletään ääneksi. Esimerkiksi simpukan uloimmat aistinkarvasolut pystyvät tuottamaan signaaleja, jotka voidaan havaita tarkkojen mittalaitteiden avulla.

Puolet väestöstä kokee toistuvasti muutamien minuuttien kestoista korvien soimista melualtistuksen jälkeen. Tinnitus on jatkuva vaiva noin 10 prosentille väestöstä. Ammattiryhmistä erityisesti muusikot, sotilaat ja teollisuustyöntekijät kärsivät korvien soimisesta. Toistuvat äänet kiusaavat pahiten illan ja yön hiljaisuudessa vaikeuttaen nukkumista.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Eero Akaan-Penttilä


ylilääkäri


Kuulonhuoltoliitto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti