Monet eläimet näyttävät samalta kuin kaukaisessa muinaisuudessa eläneet sukulaisensa.

Otuksiin on kuitenkin ajan mittaan kertynyt pieniä muutoksia, joten ne eivät varsinaisesti ole enää samoja lajeja kuin ammoin. Siksi ei kannata puhua säilyneistä lajeista vaan samankaltaisina pysyneistä lajeista.

Esimerkiksi käsnäjalkaiset, perhosentoukilta näyttävät trooppiset selkärangattomat, olivat samantapaisia kuin nyt jo kambrikaudella 600 miljoonaa vuotta sitten. Helmiveneet olivat melko samanlaisia jo 500 miljoonaa vuotta sitten ja molukkiravut 400 miljoonaa vuotta sitten. Varsieväkala on ilmeisen vanhan tyyppinen laji, mutta fossiilien puutteellisuuden takia on vaikea sanoa, miten nykyisen kaltaisia olivat sen 350 miljoonaa vuotta sittne eläneet sukulaiset. Nisäkkäistä esimerkiksi oravat ja siilit ovat olleet samannäköisiä noin 30 miljoonaa vuotta.
Joidenkin eläinten pysyvyys johtuu elinolojen muuttumattomuudesta, mutta kaikissa tapauksissa säilymisen syytä ei tiedetä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1997

Vastaaja:


Mikael Fortelius


ekologisen paleontologian professori


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti