Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Albiinon tekee virhe, vaalean vähyys.

Punasilmäisyys on varmin merkki siitä, että valkoisuus johtuu juuri albinismista. Albiino on eläinyksilö, jolla ei synny lainkaan väripigmentti melaniinia. Syynä on tyrosinaasi-entsyymiä tuottavan geenin puuttuminen tai virheellisyys. Sen seurauksena eläimen iho, karvat ja höyhenet ovat kauttaaltaan valkoiset. Silmien punaisuus johtuu siitä, että verisuonten heijastuminen silmänpohjasta näkyy, kun melaniinia ei ole.

Toinen täysin valkoturkkinen tai valkohöyheninen muoto nisäkkäillä ja linnuilla on leukismi. Toisin kuin albinismissa silmät eivät kuitenkaan ole punaiset vaan usein hyvin tummat.

Sekä albinismi että leukismi johtuvat geenivirheestä, joka periytyy väistyvästi. Albinismin aiheuttava geenivirhe on aina samassa geenissä aivan melaniinin valmistusketjun alussa. Leukismi sen sijaan voi johtua useasta eri geenivirheestä muiden pigmenttien kuin melaniinin synteesissä. Leukistisiltä yksilöiltä siis puuttuu jokin muu pigmentti kuin melaniini.

Nisäkkäillä ja linnuilla esiintyy myös valkotäpläisiä muotoja, joita on geneettisesti erilaisia. Niitä kutsutaan usein virheellisesti osittaisiksi albiinoiksi. Toisin kuin albiinolta vaaleaihoiselta yksilöltä pigmentit eivät puutu kokonaan, vaan niitä on normaalia vähemmän tai niiden laatu poikkeaa normaalista.

Vastaajana Petter Portin, perinnöllisyystieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2015

Alpo
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt7.8.2015

Mikä erottaa vaalea-ihoisen ja albiinon?

Mikä erottaa vaaleaihoisuuden ja albinismin? Katso Suomen Albinismiyhdistyksen vastaus . Lyhyesti: albinismia aiheuttavat useat eri geenit . Albinismi ei merkitse aina täydellistä pigmentin puutetta, mutta siihen liittyy sekä vähäpigmenttisyys yleensä koko elimistössä että heikkonäköisyys. Melaniinipigmentin tuottamiseen tarvittava aineenvaihduntaketju on tarpeen silmän ja näköhermon normaalille kehitykselle. Sanaa "albiino" voidaan pitää ihmisistä puhuttaessa leimaavana. Emme ole vain...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018