Kaikki tee on peräisin saman Thea sinensis –pensaan lehdistä.

Ero syntyy valmistusmenetelmästä, jonka mukaan tee jaetaan kolmeen ryhmään, mustaan, vihreään ja kahden edellisen välimuotoon eli Oolong-teehen.
Aluksi teen lehtiä kuivatetaan tuntikausia. Tämä poistaa puolet kosteudesta ja tekee lehdet nahkeiksi.

Rullausvaihe rikkoo lehtien solukon ja vapautuva soluneste ja entsyymit muuttavat lehdet ruskeiksi. Tämän jälkeen murskatut lehdet fermentoidaan eli hapetetaan kosteassa tilassa noin 40 asteen lämmössä, jolloin ne värjäytyvät kuparinhohtoiseksi. Lopuksi lehdet kuivatetaan kuumentamalla, ja ne saavat mustan värin.
Vihreää teetä ei fermentoida, vaan lehdet ainoastaan kuumennetaan, jolloin syntyy vaaleanvihreää tai kellertävää, hieman kitkerää teetä. Oolong-teetä syntyy, kun lehtien annetaan fermentoitua vähän aikaa ennen loppukuivatusta.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/1997

Vastaaja:


Karla Koullias


tuotekehittelypäällikkö


Oy Gustav Paulig Ab

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla