Huuliherpeksen eli yskänrokon aiheuttava Herpes simplex -virus saattaa uinua elimistön tuntohermosolmukkeissa vuosikausia, kunnes jokin tekijä herättää sen.

Uusiutuva yskänrokko, pieni rakkula, syntyy usein vakiopaikalle huuliin tai suun ympärille.

Virus on erittäin yleinen. Yli 80 prosenttia meistä saa sen jossakin elämänsä vaiheessa joko kosketuksessa tai pisaratartuntana. Ensitartunta on yleensä oireeton.

Yskänrokon synnyn voivat laukaista mm. hormonimuutokset, stressi tai auringon uv-säteily. Naisia herpes kiusaa joskus kuukautisten aikana, muutamilla taas tiukka työrupeama heijastuu huuleen. Toisinaan talven keskellä tehty etelänmatka tai kesän ensimmäinen purjehdusretki herättävät viruksen.

Syytä aktivoitumiseen ei tiedetä tarkasti. Stressi on kuitenkin yksi tekijä. Sen vaikutus voi perustua siihen, että immuunipuolustuksen taantuma tarjoaa virukselle tilaisuuden pullahtaa pintaan. Jos immuunipuolustus toimii pitkään vajaateholla, kuten aids- ja syöpäpotilailla, herpestauti voi uusia tiheään ja olla poikkeuksellisen hankala.

Vain noin 10 prosentilla ihmisistä yskänrokko kukkii toistuvasti. Rakkulat paranevat yleensä hyvin ilman hoitoa. Viruksen lisääntymistä estävä asikloviiriä sisältävä voide voi auttaa, jos hoito aloitetaan heti ensioireiden ilmaantuessa – rakkuloiden synnyttyä siitä ei ole juuri apua.

Ensioireina ovat kihelmöinti ja pistely suupielessä, joita moni herpeksen piinaama sanoo tuntevansa jo tunteja tai päiviä ennen rakkuloiden puhkeamista.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/2000

Vastaaja:


Tapani Hovi


tutkimusprofessori


Kansanterveyslaitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti