Sateenkaari on aina saman kokoinen siinä mielessä, että se näkyy 42 asteen etäisyydellä siitä suorasta, joka kulkee auringon ja katsojan silmän kautta.

Siksi myös sen muoto on osa ympyrän kaarta.

Sateenkaari syntyy auringon valosta, joka tunkeutuu sadepisaraan ja heijastuu pisaran takapinnasta tulosuuntaan. Sadepisara on käytännössä pallon muotoinen. Siitä voidaan laskea, että suurin osa pisaraan tunkeutuvista valonsäteistä muuttaa suuntaansa noin 138 astetta, eli selin aurinkoon seisova katsoja näkee ne 42 asteen (180°-138°) etäisyydellä auringon ja silmän kautta kulkevasta suorasta. Värit johtuvat siitä, että punainen muuttaa suuntaansa hieman vähemmän kuin sininen.

Kaaren pituus riippuu auringon korkeudesta. Jos aurinko on aivan taivaanrannassa, kaaren huippu nousee 42 asteen korkeuteen, ja näemme sateenkaaren puoliympyränä. Jos aurinko on yli 42 asteen korkeudella, sateenkaarta ei näy, koska sen korkeinkin kohta olisi maan alla. Lentokoneesta alas pilviin katsoessa voi joskus nähdä sateenkaaren täytenä ympyränä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2002

Vastaaja:


Tapio Tuomi


tutkimuspäällikkö


Ilmatieteen laitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti