Julkaistu Tiede-lehdessö 12/2012

Ensimmäiset dokumentoidut valtiot syntyivät noin 5 000 vuotta sitten samanaikaisesti kahteen paikkaan: kulttuurin kehtona pidettyyn Mesopotamiaan, siis nykyisen Irakin alueelle ja Syyrian itäosaan, sekä Egyptin suistoalueille.

Nämä politiikan alkuliman syntyhistoriat eivät ole aivan selviä. Melko vakiintuneen käsityksen mukaan ensimmäisenä valtiona tai valtakuntana pidetään nykyään Akkadin valtakuntaa (noin 2334–2154 eaa). Sen perusti Sargon Suuri eli Akkadin Sargon eli ”oikea kuningas”, joka oli toiminut Kisin kuninkaan Urzababan juomanlaskijana mutta valtasi sittemmin ensin kotikaupunkinsa ja myöhemmin laajensi valta-aluettaan turvatakseen kauppareittinsä.

Sargon loi yhtenäisen hallintojärjestelmän valloittamilleen alueille. Valtakunnassa yhtenäistettiin hallinto, verotus, mittajärjestelmä, kalenteri, asiakirjojen muoto ja kirjoitusmerkistö. Yhteiseksi hallinnon kieleksi otettiin akkadi.

Egyptin valtakunta on pari sataa vuotta vanhempi, mutta sikäläiset tunnetut lähteet eivät anna yhtä tarkkaa kuvaa hallinnon yhtenäistämisestä kuin Akkadin lähteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajina Matti Wiberg,valtio-opin professori, Turun yliopisto, ja Raija Mattila, assyriologian dosentti , Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Matti Wiberg ja Raija Mattila


valtio-opin professori, ssyriologian dosentti


Turun yliopisto, Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla