Tammi on Suomen kovimpia puulajeja. Kuvassa Paavolan tammi Lohjansaaressa. Kuva: Wikimedia Commons
Tammi on Suomen kovimpia puulajeja. Kuvassa Paavolan tammi Lohjansaaressa. Kuva: Wikimedia Commons

Kovin kaupallinen puulaji on brasilianpähkinäpuu.

Jos huomioon otetaan vain kaupalliset puulajit ja kovuutena pidetään sitä voimaa, jolla puu vastustaa huonekuivana 0,444 tuuman teräspallon tunkeutumista puolen läpimitan syvyyteen, kovin kaupallinen puulaji on brasilianpähkinäpuu. Sitä käytetään parketeissa, koriste-esineissä ja muissa pikkuesineissä.

Lähellä sen kovuutta on brasiliantiikki, ja sitäkin käytetään lähinnä parketeissa. Hyviä ehdokkaita löytyy myös afrikkalaisista ja kaakkoisaasialaisista lehtipuista. Muiden kuin kaupallisesti hyödynnettävien puulajien kovuutta ei ole juuri tutkittu.

Suomalaisista puulajeista ei ole tehty kunnollisia vertailuja, mutta ykkössija kuulunee vaahteralle, ja hyvänä kakkosena tullee tammi. Omenapuu ei ole erityisen kovaa, mutta sen halkaisulujuus on erittäin suuri, minkä jokainen omenapuuta haloiksi hakannut tietää.

 

Vastaajana Matti Kärkkäinen,
puutalouden professori,
Joensuun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2004

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Mikä on maailman kovin puulaji ja miten sitä hyödynnetään?

"Muiden kuin kaupallisesti hyödynnettävien puulajien kovuutta ei ole juuri tutkittu" penni 12.06.2014 klo 23:06 Jos aihe kiinnostaa, googlatkaa "pockenholz". Ei nyt viitti Lumialla näpytellä enempää. Tuota minäkin eilen aioin ehdottaa. Tosin guajakkipuun kovuudesta minulla ei ole tietoa. Sen verran tiedän, että se on kaupallisesti käytetty laivojen peräsinkoneistoissa, ja kellosepät sitä käyttävät laakereina ja työkaluina. Kovaa ja itsevoitelevaa. Todella vittumaista sahata parikymmensenttinen...
Lue kommentti

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.