Tammi on Suomen kovimpia puulajeja. Kuvassa Paavolan tammi Lohjansaaressa. Kuva: Wikimedia Commons
Tammi on Suomen kovimpia puulajeja. Kuvassa Paavolan tammi Lohjansaaressa. Kuva: Wikimedia Commons

Kovin kaupallinen puulaji on brasilianpähkinäpuu.

Jos huomioon otetaan vain kaupalliset puulajit ja kovuutena pidetään sitä voimaa, jolla puu vastustaa huonekuivana 0,444 tuuman teräspallon tunkeutumista puolen läpimitan syvyyteen, kovin kaupallinen puulaji on brasilianpähkinäpuu. Sitä käytetään parketeissa, koriste-esineissä ja muissa pikkuesineissä.

Lähellä sen kovuutta on brasiliantiikki, ja sitäkin käytetään lähinnä parketeissa. Hyviä ehdokkaita löytyy myös afrikkalaisista ja kaakkoisaasialaisista lehtipuista. Muiden kuin kaupallisesti hyödynnettävien puulajien kovuutta ei ole juuri tutkittu.

Suomalaisista puulajeista ei ole tehty kunnollisia vertailuja, mutta ykkössija kuulunee vaahteralle, ja hyvänä kakkosena tullee tammi. Omenapuu ei ole erityisen kovaa, mutta sen halkaisulujuus on erittäin suuri, minkä jokainen omenapuuta haloiksi hakannut tietää.

 

Vastaajana Matti Kärkkäinen,
puutalouden professori,
Joensuun yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2004

Sisältö jatkuu mainoksen alla
o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

"Muiden kuin kaupallisesti hyödynnettävien puulajien kovuutta ei ole juuri tutkittu"

penni

Jos aihe kiinnostaa, googlatkaa "pockenholz". Ei nyt viitti Lumialla näpytellä enempää.

Tuota minäkin eilen aioin ehdottaa. Tosin guajakkipuun kovuudesta minulla ei ole tietoa. Sen verran tiedän, että se on kaupallisesti käytetty laivojen peräsinkoneistoissa, ja kellosepät sitä käyttävät laakereina ja työkaluina. Kovaa ja itsevoitelevaa.

Todella vittumaista sahata parikymmensenttinen guajakkipuun ydin poikki. Rautasahalla tuohon menee suunnilleen koko päivä.  Nimim. Kokemusta on.

Tuo nyt ei tietenkään kerro mitään artikkelissa mainitulla kovuusmittausmenetelmällä suoritettavasta testistä. Arvelen, että 0,444" tai 10 mm teräspallo on männylle tai kuuselle sopiva. Jotain guajakkia tai teflonia testatessa se on aivan turhan suuri. Varmaan joku 2 mm pallo olisi parempi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

penni
Seuraa 
Viestejä6713

Jos aihe kiinnostaa, googlatkaa "pockenholz". Ei nyt viitti Lumialla näpytellä enempää.

Silence is golden, duct tape is silver.

Sisältö jatkuu mainoksen alla