Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Annos ratkaisee.

Kysymykseen on vaikea vastata yksinkertaisesti. Voimakkain myrkky lienee polonium-210-isotooppi, jolla surmattiin venäläinen ex-agentti Aleksander Litvinenko. Se on radioaktiivinen aine ja lienee painoyksikköä kohti laskien 250 000 kertaa voimakkaampi myrkky kuin esimerkiksi syanidi.

Voimakkain biologinen myrkky on botuliinitoksiini, jota tuottaa maaperässä ja vesistöissä esiintyvä bakteeri Clostridium botulinum. Se voi aiheuttaa jopa kuolemaan johtavan ruokamyrkytyksen. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista, ja myrkky saadaan yleensä vakuumipakatusta kalasta.

Toksiinia käytetään lääkkeenä vaikeisiin lihaskouristuksiin, koska se estää lihasta hermottavan hermon toimintaa. Sitä käytetään myös kauneudenhoidossa, mutta hyvin laimeana liuoksena. Pistokset tasoittavat juonteita rentouttamalla kasvojen lihaksia. Farmokologian perussääntöhän on se, että vasta annos ratkaisee myrkyllisyyden.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Raimo Tuominen, farmakologian ja toksikologian professori, Helsingin yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2016

Keijona
Seuraa 
Viestejä25590

Läski 

 "59 miljoonaa ihmistä kuoli koko maailmassa sydän- ja verisuonitauteihin, mikä tekee siitä suurimman kuoleman aiheuttajan"

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Neonomide

Kirjoitit:

“Tästä on vaikea pistää pahemmaksi. Botuliini (botulinum toxin) tyyppi H.”

Et sitten vaivautunut lukemaan tuota Tiede -lehden juttua, jonka kommenttiketju tämä on. Jutusta:

“Voimakkain myrkky lienee polonium-210-isotooppi, jolla surmattiin venäläinen ex-agentti Aleksander Litvinenko. Se on radioaktiivinen aine ja lienee painoyksikköä kohti laskien 250 000 kertaa voimakkaampi myrkky kuin esimerkiksi syanidi.

Voimakkain biologinen myrkky on botuliinitoksiini, jota tuottaa maaperässä ja vesistöissä esiintyvä bakteeri Clostridium botulinum.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla