Teknisessä mielessä viimeistä käyttöpäivää ei voida määritellä, koska jatkuva huolto pitää ydinvoimalaitokset lentokoneiden tavoin uuden veroisina.

Kymmenen vuotta vanhassa voimalassa ei juuri ole alkuperäisiä osia.
Tärkeimmistä osista ainoastaan reaktorin paineastiaa ei voida uusia, mutta se onkin tehty kestämään pidempään kuin muu laitos. Sama koskee rakennuksia.

Energiayhtiöiden lisäksi Säteilyturvakeskus valvoo jatkuvasti voimaloita. STUK tekee 10 vuoden välein perinpohjaisen kuntotarkastuksen ja myöntää uuden käyttöluvan. Kymmenien vuosien ajan luotettavasti toimineet Loviisan ja Olkiluodon yksiköt saivat äskettäin 10 ja 20 vuoden jatkoajat. Ydinvoimalla tuotetun sähkön osuus on noin kolmannes Suomen kokonaiskulutuksesta.

Kannattamattomuus on loppuunkulumista todennäköisempi syy ydinvoimalan pysäyttämiselle. Esimerkiksi Saksa harkitsee parhaillaan joidenkin pienten (alle 300 megawatin) laitosten sulkemista niiden tehottomuuden takia. Huoltokustannuksia peilataan sähkön hintaan. Ne eivät saa kivuta tuotantohintaa korkeammaksi. Sähkön pysyvää hinnanlaskua ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/2000

Vastaaja:


Keijo Valtonen


johtava asiantuntija


Säteilyturvakeskus

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Mikä on Suomen ydinvoimaloiden viimeinen käyttöpäivä?

Puuhevonen 15.09.2014 klo 00:53 Zäp, miksi haluat kieltää todellisuuden että Saksassa aiotaan ajaa ydinvoima alas vuoteen 2022 mennessä? Luuletko että saksalaiset ovat tyhmiä vai mitä? ---snip---- Mitähän tuohon sanoisi. Aloittaisiko, vaikka vuodesta 1914? Noin yleisestikin. Vaikea on löytää valtiota, jonka temput - nykyiset ja menneet - viittaisivat suureen viisauteen
Lue kommentti
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Mikä on Suomen ydinvoimaloiden viimeinen käyttöpäivä?

Keijo 15.09.2014 klo 07:08 Kannattamattomuus on loppuunkulumista todennäköisempi syy ydinvoimalan pysäyttämiselle. Esimerkiksi Saksa harkitsee parhaillaan joidenkin pienten (alle 300 megawatin) laitosten sulkemista niiden tehottomuuden takia. Huoltokustannuksia peilataan sähkön hintaan. Ne eivät saa kivuta tuotantohintaa korkeammaksi. Sähkön pysyvää hinnanlaskua ei ole kuitenkaan näköpiirissä. Tuo on muuten aika ironista, koska Saksa päätti jo vuonna 2000, eli sinä vuonna kun tuo artikkeli...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti