Ulostetta voi hyödyntää energiantuotannossa, ja kehitysmaissa näin paljon tehdäänkin.

Suomessa ulosteiden käyttö on kuitenkin olematonta.

Ulosteiden tehollinen lämpöarvo ei ole huono. Tämä käy ilmi, kun ulostetta verrataan esimerkiksi voimaloissamme yleisesti käytettyyn jyrsinturpeeseen.

Jyrsinturpeen tehollinen lämpöarvo saapumistilassa (kosteana) on 9 400–10 100 kJ/kg ja kuiva-aineessa 20 700–21 000 kJ/kg. Lehmänlannan vastaavat teholliset lämpöarvot ovat 13 600 kJ/kg ja 16 200 kJ/kg. Osittain kompostoituneen nautakarjan lannan tehollinen lämpöarvo laskee jyrkästi. Se on saapumistilassa 3 100 kJ/kg ja kuiva-aineessa 3 900 kJ/kg. Sian vetisten ulosteiden tehollinen lämpöarvo on saapumistilassa niinkin alhainen kuin -1 200 kJ/kg, eli sen polttaminen kuluttaa energiaa enemmän kuin tuottaa. Kuiva-aineessa tehollinen lämpöarvo nousee selvästi ja on 12 800 kJ/kg. Parhaan tuloksen saavat kanojen ulosteet. Niiden teholliset lämpöarvot ovat 12 700 kJ/kg ja 18 400 kJ/kg.

Lisää tietoa eri polttoaineiden ominaisuuksista voi käydä katsomassa esimerkiksi hollantilaisessa Phyllis-tietokannassa: www.ecn.nl/phyllis/

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2002

Vastaaja:


Raili Vesterinen


erikoistutkija


VTT Prosessit, Energiantuotanto, Jyväskylä

lokki
Seuraa 
Viestejä4873
Liittynyt3.1.2010

Mikä on ulosteen polttoarvo?

" Ulostetta voi hyödyntää energiantuotannossa, ja kehitysmaissa näin paljon tehdäänkin. Suomessa ulosteiden käyttö on kuitenkin olematonta . " Melko asiantuntematon kommentti. Jopa suomessa viemärijätteestä saadaan energiaa. Yhteensä Biokaasun tuotanto/talteenotto 0,7 TWh/v. Asiaan voi tutustua tarkemmin Suomen Biokaasuyhdistyksen sivuilla, tai aloittamalla vaikka tästä. http://www.biokaasuyhdistys.net/docs/semin2012/Lampinen_Ari_historia.PDF
Lue kommentti
optimistx
Seuraa 
Viestejä852
Liittynyt14.1.2008

Mikä on ulosteen polttoarvo?

Kiitos Paul M. Kun oli epätavallisen hiljaista muuten tässä säikeessä, niin pengoin englanniksi aiheesta. Tosin ennen sitä käytännöllisenä wanna-be-keksijänä välähteli mielessä rakennella erinäisiä tee-se-itse-viritelmiä pyttyyn ja vanhalla poisheitettävällä paistinpannulla kuivaamista keittiön hellalla. Sitten mielikuvissa ilmestyi takavasemmalta armas vaimoni ihmettelemään homman nimeä ja kaikkea. Virtuaaliset jauhot suussa ("Myllyn paras, puolikarkea") en oikein keksinyt täysin tyydyttävää...
Lue kommentti

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti