Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2012

 Voimakkaimmin valoa heijastavat planeetat, joilla on paksu, läpinäkymätön ilmakehä.

Aurinkokunnassa paras heijastuskyky on Venuksella. Varsin hyvä se on myös jättiläisplaneetoilla eli Jupiterilla, Saturnuksella, Uranuksella ja Neptunuksella.

Maan heijastuskyky on pienempi, koska suuri osa säteilystä pääsee ilmakehän läpi planeetan pinnalle, joka heijastaa valoa vaaleita pilviä huonommin. Heijastumaton säteily ei kuitenkaan jää planeetan vangiksi, vaan suurin osa siitä poistuu säteilynä, jonka aallonpituus on näkyvää valoa pidempi. Kasvihuoneilmiön vuoksi aivan kaikki pitkäaaltoinen säteily ei pääse avaruuteen vaan jää kohottamaan planeetan lämpötilaa.

Heijastuskykyä kuvataan albedo-suureella, jonka arvo riippuu planeetan itsensä lisäksi myös siitä, tarkastellaanko kaikkia mahdollisia valon aallonpituuksia vai vain jotakin tiettyä aallonpituuskaistaa, kuten näkyvää valoa. Siksi eri lähteistä löytyy hyvin erilaisia lukuarvoja planeettojen heijastuskyvystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Hannu Karttunen


tähtitieteen dosentti


Turun yliopisto, Tuorlan observatorio

Sisältö jatkuu mainoksen alla
unbiased
Seuraa 
Viestejä1863

Heijastumaton säteily ei kuitenkaan jää planeetan vangiksi, vaan suurin osa siitä poistuu säteilynä, jonka aallonpituus on näkyvää valoa pidempi. Kasvihuoneilmiön vuoksi aivan kaikki pitkäaaltoinen säteily ei pääse avaruuteen vaan jää kohottamaan planeetan lämpötilaa.

Näin dosenttikin sortuu ristiriitaisuuksiin kasvihuoneilmiön lumoissa. Olisi vähintäänkin tarpeellista kertoa, mikä osa säteilystä ei pääsisi koskaan pois planeetalta ja jäisi tänne ikuiseen loukkuun. Lasikasvihuone kummittelee tämänkin todistelun taustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla