Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2012

 Voimakkaimmin valoa heijastavat planeetat, joilla on paksu, läpinäkymätön ilmakehä.

Aurinkokunnassa paras heijastuskyky on Venuksella. Varsin hyvä se on myös jättiläisplaneetoilla eli Jupiterilla, Saturnuksella, Uranuksella ja Neptunuksella.

Maan heijastuskyky on pienempi, koska suuri osa säteilystä pääsee ilmakehän läpi planeetan pinnalle, joka heijastaa valoa vaaleita pilviä huonommin. Heijastumaton säteily ei kuitenkaan jää planeetan vangiksi, vaan suurin osa siitä poistuu säteilynä, jonka aallonpituus on näkyvää valoa pidempi. Kasvihuoneilmiön vuoksi aivan kaikki pitkäaaltoinen säteily ei pääse avaruuteen vaan jää kohottamaan planeetan lämpötilaa.

Heijastuskykyä kuvataan albedo-suureella, jonka arvo riippuu planeetan itsensä lisäksi myös siitä, tarkastellaanko kaikkia mahdollisia valon aallonpituuksia vai vain jotakin tiettyä aallonpituuskaistaa, kuten näkyvää valoa. Siksi eri lähteistä löytyy hyvin erilaisia lukuarvoja planeettojen heijastuskyvystä.

Vastaaja:


Hannu Karttunen


tähtitieteen dosentti


Turun yliopisto, Tuorlan observatorio

unbiased
Seuraa 
Viestejä1863
Liittynyt26.12.2010

Mikä planeetta heijastaa eniten valoa?

Heijastumaton säteily ei kuitenkaan jää planeetan vangiksi, vaan suurin osa siitä poistuu säteilynä, jonka aallonpituus on näkyvää valoa pidempi. Kasvihuoneilmiön vuoksi aivan kaikki pitkäaaltoinen säteily ei pääse avaruuteen vaan jää kohottamaan planeetan lämpötilaa. Näin dosenttikin sortuu ristiriitaisuuksiin kasvihuoneilmiön lumoissa. Olisi vähintäänkin tarpeellista kertoa, mikä osa säteilystä ei pääsisi koskaan pois planeetalta ja jäisi tänne ikuiseen loukkuun. Lasikasvihuone kummittelee...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti