Ydinvoimala pitää suunnitella, rakentaa ja ottaa käyttöön, minkä jälkeen sitä käytetään vuosikymmeniä.

Esimerkiksi Fennovoima on suunnitellut hankettaan vuodesta 2007, aloittaa maanrakennustyöt vuonna 2012 ja voimalan rakentamisen 2014. Itse voimala käynnistyy viimeistään 2020, ja sitä käytetään 60 vuotta. Voimalan kustannusarvio koko elinkaarelle on noin neljä–kuusi miljardia euroa.
Ydinvoimalan rakentaminen maksaa huomattavasti enemmän kuin sen käyttö. Ennen rakentamista täytyy tehdä laajoja selvityksiä esimerkiksi turvallisuus- ja ympäristöasioista. Alue täytyy raivata, pitää louhia monttu ja tehdä muun muassa satama, teitä ja useita muita rakennuksia. Rakentaminen kestää monta vuotta, ja työmaalla työskentelee tuhansia ihmisiä. Niinpä kustannuksia kerryttävät raaka-aineiden ja osaamisen lisäksi myös miestyövuodet.
Konkreettisesti itse voimalassa maksaa esimerkiksi reaktorin paineastia, teräksinen komponentti, joka voi painaa yli 500 000 kiloa ja jonka pitää kestää satojen asteiden kuumuutta. Tällaiset paineastiat ovat hyvin kalliita, ja vain ani harva kykenee valmistamaan niitä.
Turvallisuus on ydinvoimalaitosta rakennettaessa ja huollettaessa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisellä sijalla, joten vain parhaat materiaalit ja osaajat kelpaavat.

Vastaaja:


Ari-Pekka Niemelä


investointi- ja riskianalyysipäällikkö


Fennovoima

JPI
Seuraa 
Viestejä26698
Liittynyt5.12.2012

Mikä ydinvoimalassa maksaa?

George Hanson kirjoitti: USAssa on myynnissä valmiiksi rakennettu mutta käyttämätön ydinvoimala, siitä saadaan hyvä vertailukohta minkä arvoisia voivat olla OL3 ja Pyhäjoen ydinvoimala valmistuttuaan. Alabamassa sijaitseva The Bellefonte Nuclear Facility ei ole tuottanut kilowattiakaan energiaa, vaikka sen rakentaminen maksoi miljardeja. Nyt laitos on myynnissä vaivaisella 26 miljoonalla dollarilla. Luonnollisestikaan ydinvoimalan tiloissa ei ole mitään radioaktiivista tai muuten vaarallista...
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³