Toisin kuin atomissa alkeishiukkasessa ei ole halkaistavaa. Kuva: Shutterstock
Toisin kuin atomissa alkeishiukkasessa ei ole halkaistavaa. Kuva: Shutterstock

Aineen pienimmäisistä ei ole löytynyt alirakenteita – ainakaan vielä.

Alkeishiukkasiksi sanotaan niitä hiukkasia, joilla ei ole havaittu sisäistä rakennetta eikä kokoa. Niissä ei siis ole mitään, minkä voisi halkaista.

Aina voi tietenkin spekuloida, että alkeishiukkaset koostuvat joistain pienemmistä osasista samaan tapaan kuin protoni koostuu kvarkeista. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole olemassa sellaista kokeellista tulosta, jonka selittäminen vaatisi sitä.

Jos alkeishiukkasista joskus tulevaisuudessa paljastuu sisäinen rakenne, tutkijat tietenkin pyrkivät halkaisemaan ne päästäkseen käsiksi noihin alkeellisempiin rakenneosasiin.

Vastaajana Jukka Maalampi,

fysiikan professori, Jyväskylän yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2017

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Varpailla kulkijaa vaaputtaa. Kuva: Getty Images

Kaikilla linnuilla, siten myös pingviineillä, on polvet.

Lintujen polvet vain eivät näy, koska ne polvet ovat höyhenpuvun suojissa.

Linnun höyhenpeitteen alta näkyvä jalan yläosa on sääri, joka meillä ihmisilläkin on polven alapuolella. Säären alaosan taaksepäin taittuva nivel on nilkka. Tämän nivelen alapuolella oleva jalan osa vastaa ihmisen jalassa nilkan ja varpaiden välisiä luita. Linnut, pingviini mukaan lukien, kävelevät siis varpaillaan.

Pingviinin kävelystä voit saada käsityksen näin: Painu syvään kyykkyyn. Nosta sitten kantapäitä hieman ylös lattiasta ja koeta kulkea eteenpäin.

Vaaputko puolelta toiselle kuten pingviini?

Vastaajana Heidi Björklund,

museomestari, Luomus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018