Tänne voi livahtaa bakteeri. Kuva: Getty Images
Tänne voi livahtaa bakteeri. Kuva: Getty Images

Lämpökäsittelyn antama suoja lakkaa.

Avaamattomat täyssäilykkeet pysyvät syötävinä, koska ne on lämpökäsitelty bakteerien ja itiöiden tuhoamiseksi.

Avatun purkin sisältö sen sijaan pitää säilyttää muussa astiassa varovaisuussyistä. Avattuun tai vaurioituneeseen tölkkiin voi päästä bakteereja, jotka pilaavat sisällön nopeasti.

Jos ruoka joutuu kosketuksiin ilman kanssa, on myös mahdollista, että siihen alkaa siirtyä metalleja purkin sisäpinnasta. Ne saattavat sisältää raskasmetalleja, kuten kadmiumia, lyijyä ja nikkeliä.

Purkeissa käytetty sisäpinnoite – muovi tai lakka – ehkäisee metallien siirtymistä avaamattomassa purkissa. Joskus pinnoite voi kuitenkin rikkoutua kuljetuksessa niin, että seinämän metallipinta jää paljaaksi.

On tosin epäilty, että pinnotteista voi ilman vaurioitumistakin irrota ruokaan muovin valmistuskemikaaleja, kuten bisfenoli-a:ta.

Bisfenoli-a:ta epäillään hormonihäiriköksi, koska se jäljittelee naissukupuolihormoni estrogeeniä. Sille voi altistua, jos syö runsaasti tölkkiruokia.

Vastaajana Hannu Kiviranta,

tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018