Salaisuus löytyy juurista. Kuva: Shutterstock
Salaisuus löytyy juurista. Kuva: Shutterstock

Se ei tarvitse ylimääräistä typpeä uutta kasvukautta varten.

Leppä saattaa joinain syksyinä pudottaa lehtensä vihreinä ja joinain ne ehtivät ruskettua ennen putoamistaan, mutta kunnollisia ruskan värejä niihin ei kehity.

Ilmiö liittyy todennäköisesti siihen, että lepällä on juurissaan nystyröitä ja niissä aktinomykeettejä eli bakteereja, jotka pystyvät sitomaan ilmakehän typpikaasua ammoniumioneiksi. Tällä tavoin leppä saa runsaasti typpiyhdisteitä eikä ole riippuvainen maaperästä saamastaan typestä.

Typpi on Suomen maaperässä hyvin yleisesti varsin niukka ravinne, ja siksi kasvit pyrkivät yleensä pitämään sen tallessa ja ottavat lehtiensä lehtivihreässä eli klorofyllissä olevan typen talteen syksyllä. Siksi muiden lehtipuiden lehdet menettävät vihreän värinsä ja niiden alta paljastuvat esimerkiksi koivulle tyypilliset keltaiset karotenoidit. Ne valmistavat myös muita väriaineita, kuten antosyaaneja, jotka antavat lehdille punaisen sävyn.

Lepällä on käytössään niin runsaasti typpeä, että se ei ota klorofyllimolekyylien sisältämää typpeä talteen vaan antaa lehtien pudota vihreinä. Tästä on vielä se hyöty, että vihreät lehdet toimivat maanparannusaineena lepän tyvessä ja luovat lepän juurille otolliset olot.

Vanhan kansanviisauden mukaan kukkamulta kannattaa ottaa lepän alta, sillä siellä maaperä on erityisen typpipitoista.

Vastaajana Kurt Fagerstedt,

kasvifysiologian professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti