Salaisuus löytyy juurista. Kuva: Shutterstock
Salaisuus löytyy juurista. Kuva: Shutterstock

Se ei tarvitse ylimääräistä typpeä uutta kasvukautta varten.

Leppä saattaa joinain syksyinä pudottaa lehtensä vihreinä ja joinain ne ehtivät ruskettua ennen putoamistaan, mutta kunnollisia ruskan värejä niihin ei kehity.

Ilmiö liittyy todennäköisesti siihen, että lepällä on juurissaan nystyröitä ja niissä aktinomykeettejä eli bakteereja, jotka pystyvät sitomaan ilmakehän typpikaasua ammoniumioneiksi. Tällä tavoin leppä saa runsaasti typpiyhdisteitä eikä ole riippuvainen maaperästä saamastaan typestä.

Typpi on Suomen maaperässä hyvin yleisesti varsin niukka ravinne, ja siksi kasvit pyrkivät yleensä pitämään sen tallessa ja ottavat lehtiensä lehtivihreässä eli klorofyllissä olevan typen talteen syksyllä. Siksi muiden lehtipuiden lehdet menettävät vihreän värinsä ja niiden alta paljastuvat esimerkiksi koivulle tyypilliset keltaiset karotenoidit. Ne valmistavat myös muita väriaineita, kuten antosyaaneja, jotka antavat lehdille punaisen sävyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lepällä on käytössään niin runsaasti typpeä, että se ei ota klorofyllimolekyylien sisältämää typpeä talteen vaan antaa lehtien pudota vihreinä. Tästä on vielä se hyöty, että vihreät lehdet toimivat maanparannusaineena lepän tyvessä ja luovat lepän juurille otolliset olot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhan kansanviisauden mukaan kukkamulta kannattaa ottaa lepän alta, sillä siellä maaperä on erityisen typpipitoista.

Vastaajana Kurt Fagerstedt,

kasvifysiologian professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla