Useimmissa tapauksissa hirvi ei osaa väistää autoa, koska se ei näe sitä.

Hirvi on evoluutionsa aikana sopeutunut havainnoimaan liikettä, joka vastaa sen omien lajitovereiden maksiminopeutta: nykytiedon mukaan noin 47 kilometriä tunnissa. Hirvi ei kykene havaitsemaan kappaleita, jotka lähestyvät huomattavasti tätä nopeammin.

Jos joudut hirven kanssa autotiellä naamatusten, kannattaa muistaa, että hirvet ovat ”oikeakätisiä”. Tämä tarkoittaa, että ne kulkevat useimmiten tien oikeata laitaa, purevat enemmän leuan oikealla puolella ja väistävät autoa esteen ohi oikealta puolelta – autoilijasta katsoen siis vasemmalta.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2007

Vastaaja:


Kaarlo Nygrèn


tutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Miksei hirvi osaa väistää autoa?

Oon ainakin 50 hirvieläintä läheltä ajanut ja kyllä ne väistääkin - 20 m tässä tapauksessa rajana. Suurin ongelma oli kerran Forssa-Eura välillä kun peura hyppäs eteen. Auto pysähty muutaman metrin päähän ja peura loikki takaisin. Sitte takana oleva linja-auto vilkutteli valoja ja savu nous renkaista. Onneksi oli auto vähän viritetty - semmonen 150 hv vaan enemmän - ja uudet renkaat. Jännä paikka oli, ku vastaantulijoitakin ni oishan siinä ollu isommanki onnettomuuden ainekset.
Lue kommentti