Kaivon vedenpinta on normaalisti samalla korkeudella kuin pohjaveden pinta kaivon välittömässä ympäristössä.

Kaivo kuivuu, kun pohjaveden pinta laskee kaivon pohjan alapuolelle. Jos kuivuminen on tapahtunut äskettäin, pohjavesi voi vielä olla hyvin lähellä kaivon pohjaa. Tällöin palokunnan kaivoon pumppaama vesi ei yleensä pakene kovin vauhdikkaasti. Jos kuivuutta on jatkunut pitkään, pako on nopeaa.

Huomattava merkitys on kaivoa ympäröivän maa- tai kiviaineksen vedenjohtavuudella. Jos kaivossa on normaalioloissa vähähkösti vettä, maaperän vedenjohtavuus ei ole kovin hyvä. Tälläisessa kaivossa kannettukin vesi viihtyy paremmin kuin runsaasti vettä antavassa kaivossa. Todella hyvä kaivo voi siis olla nopea kannetun veden hävittäjä. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kannettu vesi katoaa hiekka- tai soramaalle rakennetusta kaivosta nopeammin kuin moreenimaalle tehdystä.

Käytännön kokemukset osoittavat myös, että joihinkin kaivoihin voi tuoda vettä kohtalaisella menestyksellä. Palokunnan tankkiauton lastista voi vielä viikon kuluttua olla osa jäljellä. Toisaalta on myös kaivoja, joiden pohja paistaa melkein saman tien kun tankkiauton perävalot ovat kadonneet tienmutkan taakse.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2003

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Esko Kuusisto


hydrologi


Suomen ympäristökeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla