Vuonna 1868 oli! Ensimmäisen kirjoituskoneen keksijä Christopher Sholes kuitenkin huomasi pian, että tällä tavoin oikeat näppäimet löytyivät liian nopeasti ja vielä vähän karkeahko näppäinmekanismi jumiutui helposti.

Siispä Sholes järjesti näppäimet niin, että englanninkielisissä sanoissa usein peräkkäin olevat kirjaimet joutuivat selvästi erilleen. Tällä tavoin niiden näppäily hidastui ja jumiutuminen estyi.

Sholesin Qwerty-näppäinjärjestys osoittautui tehokkaaksi ja levisi laajaan käyttöön. Koska se on toimi hyvin uudemmankin tekniikan koneissa, se säilytettiin myös tietokoneen näppäimistössä, vaikka sen mekanismi vähät välittää peräkkäisten kirjaimien riippuvuussuhteista tai ihmisen kirjoitusnopeudesta.

Qwerty-näppäimistö ei ole optimaalinen kirjoitusnopeuden suhteen, pikemminkin päin vastoin. Vuonna 1930 August Dvorak tutki kirjoitustehokkuutta konekirjoittajien näkökulmasta ja totesi, että Qwerty oli huonompi kuin mikä tahansa muu satunnainen näppäinjärjestys. Kuusi vuotta myöhemmin hän patentoi optimaalisen näppäinjärjestyksen, jolla useimmat englanninkieliset sanat voitiin kirjoittaa vain keskimmäisen rivin näppäimiä käyttämällä. Vaikka Dvorak-näppäimistö oli jopa 74 prosenttia Qwertyä nopeampi, yritykset ja valtionvirastot eivät olleet halukkaita hankkimaan uusia koneita ja kouluttamaan uudelleen tuhansia konekirjoittajia.

Dvorak-näppäimistö ei kuitenkaan ole kuollut. Sen voi ottaa käyttöön tietokoneeseen, mutta näppäinten paikat täytyy itse ensin vaihtaa. Uusimpien tutkimusten valossa tällä ei kuitenkaan saavuteta suurta nopeusetua – varsinkaan jos näpyttelee kahdella sormella.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Teemu Kerola


tietojenkäsittelytieteen lehtori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
JPI
Seuraa 
Viestejä27216

Höh, minä olen aina luullut, että qwerty-näppiksen keksi lordi Qwerty, noo.oo.

Äkkiäkös nyt tuommosen ohjelman väsää kompuutterilla. Helppoahan nyt on ohjelmalisesti muuttaa näippäinkoodit vastaamaan ihan mitä merkkejä tahansa. Siis koodi, joka tulkitsee q:n a:ksi, w:n b:ksi, e:n c:ksi jne. Sitten ei tarvii kun liimata näppäiten päälle vastaavat kirjaintarrat tms. ja kas, meillä on liian nopee näppis.

3³+4³+5³=6³

Sisältö jatkuu mainoksen alla