Tällaiset miksi ei -kysymykset ovat aina vähän hankalia. Useimmat nisäkkäät ovat melko lailla värisokeita, joten väreillä ei ole lajinsisäisessä viestinnässä samanlaista merkitystä kuin esimerkiksi lintumaailmassa. Tästä syystä valintapaine jännittäviin värityksiin ei liene ollut yhtä suuri.

Mielenkiintoista kyllä, vaikkapa papukaijojen vihreä väri ei synny pigmenttien avulla, vaan rakenteellisesti, kun valo heijastuu höyhenten pienenpienistä uurteista. Samasta syystä esimerkiksi sinisorsakoiraan pää näyttää violetilta tai vihreältä sen mukaan, mistä suunnasta aurinko paistaa.

Toisaalta voi spekuloida, miksei nisäkäs voisi vihreässä lehvästössä piiloutua vihreyden avulla pedoilta, joista ainakin jotkin saattavat nähdä värejä. Laiskiaiset ovat tässä suhteessa mielenkiintoinen erikoistapaus. Ne ovat usein melkoisen vihreitä, koska niiden turkissa kasvaa levää. Jaanika Blomster Helsingin yliopistosta on tutkimusryhmineen osoittanut, että tietyt levälajit ovat erikoistuneet elämään juuri laiskiaisten karvapeitteessä, eikä laiskiaisilla tunnu olevan mitään tätä vastaan. Ehkä laiskiaisten turkki on sopivasti karhea juuri siksi, että levät pääsevät tarttumaan siihen.

Vastaajana Hanna Kokko, evolutiivisen ekologian professori, Australian yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2013