Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Saunahiki ei lemua, koska se on tuoretta.

Hiki suodattuu verestä, eikä veri sen enempää kuin tuoreeltaan erittynyt hiki haise. Haju tulee vasta ajan kanssa, kun bakteerit ja muut ihon mikrobit hajottavat proteiineja. Vanhan hien aromiin vaikuttavat myös talin ja ihosta hilseilevien sarveissolujen hajoamistuotteiden hajut.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2008

Vastaaja:
Matti Hannuksela
ihotautiopin emeritusprofessori
Helsinki

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Ronron
Rousseau

Suhtaudun tietoon epäilyksellä, koska erään kerran kun menin vuorollani taloyhtiön saunaan, löylyhuoneessa oli aivan järkyttävä löyhkä.

Ihmisistä lähtee niin erilaisia lemuja että vaikea aina sanoa mikä on mitäkin, mutta olettaisin ettei se suolistokaasunkaan lemua ollut, kun ei mitään moista muistuttanut. Siitäkin huolimatta että eräs tuntemani mies aikoinaan hikoili jatkuvasti ja hikoillessaan haisi pierulle. En ollut ainoa joka sen hajun pani merkille, koska toinen ihminen tullessaan paikalle em. siellä oleskeltua ja poistuttua ihmetteli että "mikä täällä haisee". (Ettei nyt kaikki aina minun äärimmäisen tarkan hajuaistini piikkiin mene.)

Olen vaihtanut muista syistä tuota saunavuoroa enkä tiedä haiseeko aiemmin edelläni asioineen naisen/pariskunnan jäljiltä joka kerta yhtä pahasti.

 

Jos siellä haisikin sukupuolielin? Niihin voi kertyä tavaraa joka haisee mädältä kalalta. Anteeksi että mainitsen tämän asian, tiedän ettei kukaan pidä lukemastaan. Se itseasiassa taisi olla sama aromaattinen yhdiste joka haisee sukupuolielimessä ja kalassa, se ei siis ole pelkkää läppää että pilde haisisi fisulta. Mutta mielestäni myös mies-elin voi haista yhtä lailla ellei pahemminkin. En kerro mistä tiedän.

Ei se lemu ainakaan silliä muistuttanut. Kyllä minä uskoisin että se oli hienhajua, vaikkakaan ei sitten juuri sellaista hienhajua mikä oli aiemmin ehtinyt tutuksi tulemaan. Ja eihän nuo hienlöyhkäkokemukset tai -tietous minulla onneksi mikään erityisen kattava ollut/ole.

---
Seuraa 
Viestejä3561
Ronron
Jäärä
Neutroni
unbiased
Ihon pinta on löylystä tulon jälkeen melkoisen kuuma. (Täytyypä mitata säteilymittarilla  seuraavalla kerralla saunassa.) Hyttysen näpit ja etenkin imukärsän valkuaisaineet voivat koaguloitua (Keitetty kananmuna on koaguloitunutta valkuaista.) tuossa lämpötilassa eli palaa.

Ei nyt liioitella. Veden haihtuminen pitää ihon pinnan melko lähellä normaalia lämpötilaa. Iho ei kestä yhtään enempää lämpöä kuin hyttysen imukärsä. Mutta voi hyvin olla, että epätavallinen lämpö ja kosteus häiritsevät hyttysen suunnistusta.

Tiettävästi on kuitenkin ollut eräs löylykilpailu jossa ihon lämpötila on tainnut hieman karata normaalista.

Joo, mutta tavallisesti saunomisen seurauksena ei kuolla. Tai jouduta sairaalahoitoon palovammojen vuoksi. No ainakaan meillä päin. 

Aivan, extremelajit toki erikseen, mutta kohoaako saunottaessa ihon lämpötila kuinka tasaisesti suhteessa löylyhuoneen lämpötilaan, jossain vaiheessahan sen on noustava sitten vaarallisen korkeaksi. Voisin kuvitella, että nousu ei ole tasaista vaan iho pystyy kamppailemaan kuumuutta vastaan tiettyyn pisteeseen kohtuullisen hyvin, jonka yli mentäessä se romahtaa nopeasti ja ihon lämpötila lähtee nousuun. Joku viisas tietänee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla