Näitä ei näe talvisin. Kuva: Timo Newton-Syms / Wikimedia Commons
Näitä ei näe talvisin. Kuva: Timo Newton-Syms / Wikimedia Commons

Ennen kuin kuuropilvet voivat muuttua ukkospilviksi, niiden täytyy sähköistyä.

Tämä tapahtuu, kun nousuvirtauksen mukana kulkevat pienet jääkiteet törmäilevät huurtumalla kasvaviin lumirakeisiin pilven keskiosassa. Silloin pilven huipulle nousevat jääkiteet varautuvat positiivisesti ja alemmaksi jäävät lumirakeet negatiivisesti. Kun sähkövaraus kasvaa riittävän suureksi, varaukset purkautuvat salamoina.

Talvella lämpötilaerot eri korkeuksilla ovat pienempiä kuin kesällä, minkä vuoksi nousuvirtaus on heikompaa ja jääkiteiden törmäily vähäisempää. Sen takia pilvetkin jäävät mataliksi eikä niihin synny riittävää varausta.

Lumirakeiden kasvu voi silti olla voimakasta, jolloin lumi- tai räntäsade voi olla yhtä sakeaa kuin kesäinen rankkasade.

Toisinaan kun maanpinnan lähellä on nollakeli ja päällä sakea lumi- tai räntäkuuro, varautuminen voi juuri ja juuri riittää yhteen tai muutamaan salamaan pyryn seassa. Näistä tulee Suomessakin vuosittain muutama havainto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2006

Vastaaja:
Tapio Tuomi
tutkimuspäällikkö
Ilmatieteen laitos

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018