Syyksi epäillään tasapainokoneiston virheitä. Kuva: Shutterstock
Syyksi epäillään tasapainokoneiston virheitä. Kuva: Shutterstock

Taipumus kävellä ympyrää on neurotieteen ratkaisematon mysteeri.

Valoisassa ympäristössä on helppo edetä suoraan näönvaraisten kiintopisteiden avulla. Jos ihminen ei pysty suunnistamaan minkään maamerkin, auringon tai kuunvalon perusteella, hän ryhtyy väistämättä ennen pitkää kävelemään ympyrää.

On ajateltu, että pimeässä eksyneen kehän kiertäminen voisi johtua epäsymmetriasta aivotoiminnoissa, kehonpuolten tai jalkojen vahvuudessa ja pituudessa. Näkemys ei ole saanut vahvistusta, koska ympyrää kävellessään ihmiset eivät käänny vain toiseen suuntaan vaan vaihtelevat suuntaa.

Toisen hypoteesin mukaan ilmiö liittyisi elimistön tasapainokoneiston osan, hermoston proprioseptisen ja vestibulaarijärjestelmän toimintaan. Näiden kautta välittyy aivoihin tieto raajojen, vartalon ja pään asennoista ja liikkeistä. Erityisesti pitemmillä matkoilla tähän tietoon kasautuu virheitä, jotka vääristävät kulkusuunnan arviointia ja aiheuttavat reitin kaartumisen. Visuaalisilla vihjeillä kehässä kulkeminen voidaan suoristaa ja kulku ikään kuin kalibroida uudelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Marja Hietanen,

Sisältö jatkuu mainoksen alla

neuropsykologian dosentti, HYKS Neuropsykologia.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2017

Punde
Seuraa 
Viestejä2041

Oletteko muuten koskaan eksyneet luontoon?
Omalla kohdallani jännä "ilmiö"; kun eksyin, vaaramaisema näytti aivan oudolta ja jotenkin "yli kolmiulotteiselta".
Kun yhtäkkiä tajusi missä onkaan, maisema ikäänkuin "lässähti" lähes kaksiulotteiseksi, ja tylsäksi tutuksi maisemaksi.
Pari kolme kertaa päässyt noin käymään. Ei toimi rakennetussa ympäristössä. Eikä täysin oudossakaan, miten voisikaan kun ei ole tuttu maisema.
Eksyminen on kivaa, jos ei ole kiire mihinkään, eikä todellista hätää. Sellasta tahatonta survivaalia.

Vierailija

Olen pari kertaa eksynyt ja kaikki on romahtanut. Kyky erottaa oikea ja vasen, muistista on pyyhkiytynyt muistikuvat maamerkeistä jne. Vaikka pääsin tutun joen rantaan en tiennyt kumpaan suuntaan kääntyä. Enkä huomannut tutkia mihin suuntaan joki virtaa.

Toisella kertaa pelasti autojen meteli tiellä. Miten on eläinten laita? Eksyvätkö nekin ilman vahvaa hajuaistia ja hajujälkiä? Minua kiinnostaa eläinten tavat olla eksymättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla