Naapurimme Andromeda kuuluu litteisiin kierregalakseihin. Kuva: Nasa
Naapurimme Andromeda kuuluu litteisiin kierregalakseihin. Kuva: Nasa

Pyöriminen litistää pallomaisen olemuksen.

Planeetoissa ja tähdissä on hyvin paljon massaa pienellä alueella, ja painovoima vetää ne pyöreiksi palloiksi. Galaksit sen sijaan ovat valtavan suuria ja enimmäkseen tyhjää täynnä, ja siksi painovoiman vaikutusjää paljon paljon pienemmäksi.

Galaksit ovat syntyneet suurista alkuavaruuden kaasupilvistä, joita painovoima on hitaasti alkanut vetää kokoon. Jos pilvi olisi ollut aivan levossa, se olisi kyllä puristunut lopulta palloksi. Avaruudessa kaikki kuitenkin liikkuu, ja usein koko alkupilvi on ollut hitaassa pyörimisliikkeessä. Pilven eri osat ovat törmäilleet toisiinsa, ja törmäyksissä nämä osapilvet ovat hidastuneet.

Hidastuneet pilvet tuppaavat vajoamaan kohti pyörivän järjestelmän perustasoa. Kun törmäyksiä tapahtuu miljoonien ja miljardien vuosien ajan, muuttuu alkuperäinen pyöreä pilvi litteämmäksi, ja lopputuloksena on kierregalaksien kaltainen litistynyt järjestelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joissain toisissa galakseissa törmäykset ovat loppuneet kesken, kun esimerkiksi tähtien räjähdykset tai galaksin keskustaan muodostunut jättimäinen musta aukko on puhaltanut kaiken irtoaineen pois. Silloin jäljelle on jäänyt pyöreämpi galaksi, jollaisia sanotaan ellipsigalakseiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Heikki Oja,

professori, tähtitieteilijä ja tietokirjailija.

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla