Tuttujen kesken voi istua jalat auki. Kuva: Shutterstock
Tuttujen kesken voi istua jalat auki. Kuva: Shutterstock

Asento lämmittää ja viestii.

Syitä on monia. Osa liittyy kehon toimintaan, osa ihmisten väliseen viestintään.

Jos tuoli on huono, voi jalkojen ristiminen olla ainoa keino löytää hyvä asento. Kylmässä tapa lämmittää.

Peilineuronit saavat meidät myötäilemään muita. Jalkojen ristiminen matkimalla osoittaa samanmielisyyttä. Toisaalta se voi viestiä varautuneisuudesta.

Tutussa seurassa istumme jalat auki. Ne ristitään, kun koemme epämukavuutta. Esimerkiksi lyhythameiset naiset voivat ristiä jalkansa, jotta eivät viestisi liikaa. Toki kyseessä ovat myös opitut kulttuuriset hyvät tavat.

Vastaajana Jarno Mikkonen,

yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2016

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.