Kramppi pudottaa pois pelistä. Kuva: Getty Images
Kramppi pudottaa pois pelistä. Kuva: Getty Images

Pallea kouristuu iskusta, eikä hengitys toimi kuten pitäisi.

Moni joukkuepelejä pelannut on kokenut tukalan tunteen, kun törmäyksen tai vatsaan iskeytyneen pallon jälkeen ei hetkeen saa kunnolla vedettyä henkeä. Ilmat menevät niin sanotusti pihalle, ja pitää toipua tovi, ennen kuin voi taas jatkaa pelaamista. Selitys hengityksen salpautumiseen piilee palleassa.

Pallea on levymäinen, kupera lihas rintakehän ja vatsaontelon välissä. Se on tärkein lihas siinä tapahtumassa, jossa keuhkoihin virtaa ilmaa sisäänhengityksen aikana.

Kun pallealihas hermojen säätelemänä supistuu, se vetäytyy alaspäin, jolloin rintaontelo laajenee. Syntynyt alipaine imee ilmaa keuhkoputkiin. Ilmiö on sama kuin palkeissa niiden täyttyessä ilmalla.

Pallea on suojassa alimpien kylkiluiden ja rintalastan takana. Isku ylävatsaan ei voi osua siihen eikä etenkään sen yläpuolella sijaitseviin keuhkoihin. Isku sinänsä ei siis voi tyhjentää keuhkoja. Ilmat eivät siis sananmukaisesti lähde pihalle.

Hengityksen salpaantumisen syynä on pallealihaksen kouristustila eli kramppi. Ihminen kokee sen hyvin epämiellyttävänä ilman loppumisen tunteena. Hänen on vaikea hengittää, koska pallea on jonkin aikaa poissa pelistä.

Pallean kouristustilan arvellaan johtuvan vatsan yläosassa sijaitsevasta autonomisten hermojen tiheästä verkostosta, joka on lääkäreiden ammattikielellä plexus coeliacus ja suomeksi sisuspunos. Isku vatsan yläosaan häiritsee sisuspunoksen toimintaa, mikä johtaa minuutin pari kestävään pallealihaksen kramppiin.

Vastaajana Pertti Mustajoki,

professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2018.