Kaakeliaaria. Kuva: Getty Images
Kaakeliaaria. Kuva: Getty Images

Pinnat, lämpö, höyry ja kohina luovat otolliset olot.

Ihmislapsella vaikuttaa olevan synnynnäinen kyky oppia spontaanisti laulamaan. Laulaminen on siis ihmiselle luontaista, ja se muodostaa osan kaikkien tunnettujen ihmisyhteisöjen elämää.

Tutkimusten mukaan laulaminen toimii niin vuorovaikutuksen, leikin, lohdun, oppimisen kuin itseilmaisun välineenä.

Laulaminen parantaa hyvinvointia monin tavoin. Se muun muassa lievittää kipua ja jännittyneisyyttä, kohentaa mielialaa ja lisää myönteisiä tunteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niinpä ei oikeastaan ole yllättävää, että suihkun miellyttävä lämpö kirvoittaa laulun huulille. Suihkussa laulaminen on yksi spontaanin musisoinnin muoto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suihkulaulun suosio liittynee ainakin kahteen tekijään. Ensinnäkin kylpytilat tarjoavat suihkulaulajalle akustisesti ideaalit olot. Kovat kaakelipinnat heijastavat ääniaaltoja, minkä ansiosta ääni resonoi hyvin, vaikka laulaisi hiljaa. Kaikuisassa tilassa jokainen voi olla oman elämänsä Pavarotti.

Toiseksi lämmin vesihöyry kostuttaa äänihuulia, jolloin laulaminen tuntuu vaivattomalta. Suihkun alla lihakset rentoutuvat, ja ääni pääsee virtaamaan helposti.

Ehkäpä myös suihkun kohina siivittää kokemusta turvallisesta ja yksityisestä tilasta, jossa voi kaikessa rauhassa tutustua omaan ääneensä ilman ulkoisia suorituspaineita.

Vastaajana Heidi Partti,

musiikkikasvatuksen professori, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla