Jotkin heimot pitivät itse itseään punaisina. Kuva: iStock
Jotkin heimot pitivät itse itseään punaisina. Kuva: iStock

Nimi levisi käyttöön ranskalaisten uudisasukkaiden teksteistä.

Historiankirjoissa esitetään usein, että ”punanahka” kuvastaa Newfoundlandin alueella Kanadassa eläneiden beothukien tapaa värjätä itsensä okralla punaiseksi ja että eurooppalaiset uudisasukkaat ovat tästä syystä alkaneet kutsua Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaita punanahoiksi.

1700-luvun kirjallisten lähteiden tarkempi tutkimus kuitenkin osoittaa, että ainakin osa alkuperäisasukkaista määritteli itsensä punaisiksi ja uudisasukkaat valkoisiksi.

Ensimmäiset maininnat punanahoista juontuvat 1700-luvun loppupuolelta, jolloin alkuperäisasukkaat neuvottelivat ranskalaisten uudisasukkaiden kanssa Illinoisin ja Louisianan alueilla Yhdysvalloissa. Alkuperäisasukkaiden tuolloin itsestään käyttämä nimitys on käännetty ranskalaisiin lähteisiin sanalla punanahat. Niistä nimitys levisi edelleen englannin kieleen.

1800-luvulla alkuperäiskansojen elintila kaventui ja rasismi alkoi nostaa päätään. Punanahka-nimityksestä tuli arvottava: alkuperäisasukkaat alettiin nähdä valkoihoisia alempiarvoisina ihmisinä.

1900-luvun alkupuolen lännenelokuvat korostivat punanahkojen verenhimoisuutta ja eläimellisyyttä entisestään.

Vastaajana Karolina Kouvola,

uskontotieteen tohtoriopiskelija, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Varpailla kulkijaa vaaputtaa. Kuva: Getty Images

Kaikilla linnuilla, siten myös pingviineillä, on polvet.

Lintujen polvet vain eivät näy, koska ne polvet ovat höyhenpuvun suojissa.

Linnun höyhenpeitteen alta näkyvä jalan yläosa on sääri, joka meillä ihmisilläkin on polven alapuolella. Säären alaosan taaksepäin taittuva nivel on nilkka. Tämän nivelen alapuolella oleva jalan osa vastaa ihmisen jalassa nilkan ja varpaiden välisiä luita. Linnut, pingviini mukaan lukien, kävelevät siis varpaillaan.

Pingviinin kävelystä voit saada käsityksen näin: Painu syvään kyykkyyn. Nosta sitten kantapäitä hieman ylös lattiasta ja koeta kulkea eteenpäin.

Vaaputko puolelta toiselle kuten pingviini?

Vastaajana Heidi Björklund,

museomestari, Luomus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018