Jotkin heimot pitivät itse itseään punaisina. Kuva: iStock
Jotkin heimot pitivät itse itseään punaisina. Kuva: iStock

Nimi levisi käyttöön ranskalaisten uudisasukkaiden teksteistä.

Historiankirjoissa esitetään usein, että ”punanahka” kuvastaa Newfoundlandin alueella Kanadassa eläneiden beothukien tapaa värjätä itsensä okralla punaiseksi ja että eurooppalaiset uudisasukkaat ovat tästä syystä alkaneet kutsua Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaita punanahoiksi.

1700-luvun kirjallisten lähteiden tarkempi tutkimus kuitenkin osoittaa, että ainakin osa alkuperäisasukkaista määritteli itsensä punaisiksi ja uudisasukkaat valkoisiksi.

Ensimmäiset maininnat punanahoista juontuvat 1700-luvun loppupuolelta, jolloin alkuperäisasukkaat neuvottelivat ranskalaisten uudisasukkaiden kanssa Illinoisin ja Louisianan alueilla Yhdysvalloissa. Alkuperäisasukkaiden tuolloin itsestään käyttämä nimitys on käännetty ranskalaisiin lähteisiin sanalla punanahat. Niistä nimitys levisi edelleen englannin kieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1800-luvulla alkuperäiskansojen elintila kaventui ja rasismi alkoi nostaa päätään. Punanahka-nimityksestä tuli arvottava: alkuperäisasukkaat alettiin nähdä valkoihoisia alempiarvoisina ihmisinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1900-luvun alkupuolen lännenelokuvat korostivat punanahkojen verenhimoisuutta ja eläimellisyyttä entisestään.

Vastaajana Karolina Kouvola,

uskontotieteen tohtoriopiskelija, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla