Maidon kelpoisuuden voi jopa testata kahvilla. Kuva: Shutterstock
Maidon kelpoisuuden voi jopa testata kahvilla. Kuva: Shutterstock

Vanha maito saostuu.

Vanhan maidon pH on jo vähän alentunut, vaikka se ei vielä happamalta maistukaan. Happamuus yhdistettynä lämpöön saostaa maidon proteiinit nopeammin kuin pelkkä lämpö. Sama ilmiö tapahtuu, kun tehdään kotijuustoa piimästä.

Maidon kelpoisuuden voikin varmistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Vastaajana Anu Hopia,

Sisältö jatkuu mainoksen alla

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla