Jotkut oppivat harjoittelemalla. Kuva: Getty Images
Jotkut oppivat harjoittelemalla. Kuva: Getty Images

Kykyyn vaikuttavat niin geenit kuin harjoittelu.

Tutkimusten mukaan noin 65–80 prosenttia ihmisistä saa nostettua kielensä reunat u:n muotoiselle rullalle. Naisilta tämä onnistuu hieman useammin kuin miehiltä – miksi näin on, ei tiedetä.

Kielen rullaamiskykyä on usein käytetty esimerkkinä perinnöllisestä ominaisuudesta. Suurimman osan kyvystä selittää jokin geeni tai geenien yhdistelmä, joka useimmilla meistä on mutta joiltakin puuttuu. Mistä geenistä tai geeneistä on kyse, ei kuitenkaan tiedetä. Tämä ei ole mitenkään yllättävää: ihmisiltä tunnetaan noin 1 500 periytyvää ominaisuutta, joita ei ole vielä onnistuttu paikantamaan perimäämme.

Harjoittelukin vaikuttaa. Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kuusi–seitsenvuotiaista koululaisista kielensä sai rullalle 54 prosenttia. 12-vuotiaana se onnistui 74 prosentilta. Tunnetaan myös identtisiä kaksosia, joista toinen saa kielensä rullalle ja toinen ei.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttää siis siltä, että ainakin osa ihmisistä voi taidon oppia. Delawaren yliopiston tutkimuksessa pyydettiin 33 rullauskyvytöntä opiskelijaa opettelemaan taitoa kuukauden verran. Harjoittelun päätyttyä yksi heistä sai kielensä rullalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana

Tuula Salo,

suupatologian professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2021

Sisältö jatkuu mainoksen alla