Maku poreilee. Kuva: Getty Images
Maku poreilee. Kuva: Getty Images

Moni tosiaan pitää virvoitusjuomasta enemmän kuplilla kuin ilman. Kuplat syntyvät, kun vesipohjaiseen juomaan lisätään hiilidioksidia ja seos suljetaan pulloon tai tölkkiin. Vedessä hiilidioksidista muodostuu hiilihappoa – ja kuplia. Ne hämäävät makuaistiamme ja saavat juoman tuntumaan viileämmältä, hieman samaan tapaan kuin chili polttaa.

Kuplat kuljettavat myös maku- ja hajumolekyylejä haju- ja makuaistin reseptorisoluille ja voivat siten vahvistaa aistimusta.

Kokemus juomasta muuttuu sen mukaan, juodaanko se pullosta vai lasista. Pullosta kuplat tulevat suoraa reittiä suuhun eivätkä pääse välissä karkaamaan. Juoman seistessä lasissa kuplat ehtivät vapautua ilmaan ennen suukosketusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta jotkut kokevat juomakuplat ikävänä pistelynä eivätkä siksi halua juoda hiilihapotettuja juomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Australiassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka maistavat propyylitiourasiili-yhdisteen erittäin karvaana, maistavat hiilihapotetun juoman keskimääräistä happamampana ja polttavampana. Yhdysvaltalaistutkijat ovat puolestaan havainneet, että virvoitusjuomien hiilihappo aktivoi happaman maistamiseen liittyvät reseptorisolut.

Juoman kokemiseen vaikuttaa juomareseptin lisäksi juojan perimä ja tilanne, jossa juoma nautitaan.

Vastaajana

Mari Sandell, aistinvaraisen laatututkimuksen professori, Helsingin yliopisto ja aistinvaraisen havaitsemisen professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2020

Sisältö jatkuu mainoksen alla