Ennen tietokoneita työ oli toisenlaista. Kuva: Shutterstock
Ennen tietokoneita työ oli toisenlaista. Kuva: Shutterstock

Kiire virtaviivaistaa.

Selitystä voi etsiä menneestä ja kiireestä.

Valmistuin itse lääkäriksi vuonna 1984, jolloin sairaskertomusmerkinnät tehtiin joko käsin, kirjoituskoneella tai sanellen. Sama koski laboratorio- ja röntgenlähetteitä. Myös reseptit ja sairauslomatodistukset laadittiin käsin ja allekirjoitettiin.

Yhden työpäivän ja päivystysvuoron aikana allekirjoituksia saattoi kertyä jopa sata. Kiire näkyi varmasti minunkin käsialassani. Apteekkien henkilökunta on ollut tämän salakirjoituksen loistava tulkki, mutta rajansa heilläkin.

Allekirjoitukseni ja käsialani ovat virtaviivaistuneet huikeasti lukioajoista – en tunnista jälkeä saman ihmisen tekemäksi.

Olisi mielenkiintoista tutkia, onko nuorilla diginatiivisukupolven lääkäreillä erilainen käsiala. Voi olla, etteivät he ole kosketusnäyttöihin tottuneina koskaan oppineet perinteistä kaunokirjoitusta.

Vastaajana Kati Myllymäki, toiminnanjohtaja, Suomen Lääkäriliitto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti