Rungot säteilevät lämpöä. Kuva: Lehtikuva
Rungot säteilevät lämpöä. Kuva: Lehtikuva

Ilmiö johtuu albedosta eli heijastavuudesta.

Keväällä runkoja ympäröi usein sula rengas, kun läheistä niittyä peittää vielä paksuhko hanki.

Ilmiö johtuu albedosta eli heijastavuudesta. Vaalea hanki heijastaa jopa 90 prosenttia auringonsäteilystä takaisin avaruuteen eikä hevillä sula.

Tumma puunrunko sen sijaan imee itseensä auringon säteilyenergiasta talvikauden aikana enimmillään jopa 90 prosenttia. Runko lämpenee huomattavasti jo varhain keväällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Termodynamiikan lakien mukaan runko ei voi pysyä pitkään muuta ympäristöä lämpimämpänä, vaan se säteilee lämpöä infrapunasäteilynä. Se taas lämmittää lunta, joka sulaa puun ympäriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen sulamisrenkaita synnyttävä mekanismi voi olla se, että havupuun latvustossa auringonsäteily sulattaa lunta. Kun se valuu vetenä runkoa pitkin puun juureen, sieltäkin sulaa lumi.

Molemmat mekanismit koskevat lähinnä tummarunkoisia havupuita.

Vaalearunkoinen koivu heijastaa säteilystä merkittävästi suuremman osan kuin havupuut. Koivun paljaat latvustot eivät myöskään pidättele kovin paljon lunta päällään. Sen ei siis pitäisi yhtä suuressa määrin sulattaa lunta ympäriltään kuin havupuiden.

Keväthangilla voikin tarkkailla, löytyykö koivujenkin ympäriltä sulamisrenkaita. Jos niitä on, voi tutkia, ovatko ne pienempiä kuin kuusten ja mäntyjen ympärillä.

 

Vastaajana Tuomo Kalliokoski,

tutkija, Ilmakehätieteen keskus, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2020

jaho
Seuraa 
Viestejä1262

Aika itsestäänselvästä asiasta saatu juttu tehtyä. Myös kivien ympäriltä lumi sulaa ennen umpihankea. Ja tuhka nopeuttaa sulamista.

  • ylös 10
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla