Ilma tuntuu kulkevan. Kuva: Getty Images
Ilma tuntuu kulkevan. Kuva: Getty Images

Jotkin kemikaalit voivat herättää kylmäreseptoreita.

Ihon, limakalvojen ja sileän lihaskudoksen tuntohermoissa on kylmää aistivia reseptoreita. Kun ne aktivoituvat, aivot saavat viestin lämpötilan muuttumisesta.

Myös jotkin kemikaalit, kuten mentoli ja sen johdannainen piparminttu, voivat aktivoida kylmäreseptoreita. Tällöin aivojen saama viesti on virheellinen, eli kudoksesta tulee viesti ympäristön jäähtymisestä, vaikka lämpötila ei oikeasti muutu.

Nenässä kylmäreseptorit sijaitsevat kolmoishermon päätteissä nenän etuosassa. Ne aktivoituvat, kun nenään virtaa lisää ilmaa. Se tuntuu viileältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mentoli ärsyttää näitä samoja reseptoreita, jolloin aivot tulkkaavat, että ilmavirtaus nenässä on lisääntynyt. Tätä ilmiötä käytetään hyväksi tukkoisuuteen tarkoitetuissa mentolia sisältävissä nenätipoissa ja -suihkeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mentolin vaikutuksia tutkittaessa on havaittu, että se ei vaikuta nenän lämpötilaan eikä paranna ilman kulkua vaan itse asiassa lisää hieman tukkoisuutta.

Tästä huolimatta tukkoisuuden tunne vähenee ja olo paranee. Mentoli jopa parantaa hieman suorituskykyä urheilussa, koska urheilijasta tuntuu, että hengitys kulkee todellista paremmin.

Mentolin vaikutus on sama, vaikka se annosteltaisiin suun kautta. Tähän perustuu mentolin ja piparmintun käyttö kurkkupastilleissa. Esimerkiksi keuhkoahtaumatautipotilaiden on helpompi hengittää, kun nenän ja keuhkojen kylmäreseptorit aktivoituvat, vaikka keuhkojen toiminta pysyy täysin ennallaan.

Vastaajana Karin Blomgren,

korva-, nenä- ja kurkku- tautiopin dosentti, Hus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 14/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla