Ikä ei kartu vaivoitta. Kuva: Shutterstock
Ikä ei kartu vaivoitta. Kuva: Shutterstock

Rustoa tuhoutuu nopeammin kuin korjautuu.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Sitä esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sormissa ja selkärangan pikkunivelissä. Syynä on luiden päitä peittävän nivelruston vaurioituminen. Terve rusto vaimentaa iskuja, suojaa luuta ja muodostaa kulutusta kestävän nivelpinnan.

Ikääntyessä kaikki kudokset kuitenkin rappeutuvat, ja nivelrustoa tuhoutuu nopeammin kuin korjautuu. Seuraa nivelruston vaurio, joka ei parane.

Riskiä lisäävät iän lisäksi ylipaino, perimä, nivelvammat ja liian raskas liikunta tai työ – kuten runsas kyykistely ja hyvin raskaiden taakkojen toistuva nostaminen.

Harvinaisempia syitä ovat nivelreuma, nivelen bakteeritulehdus, kihti ja psoriasis. Myös selkärankareuma ja sidekudostaudit voivat vaurioittaa niveliä.

Itse rustovaurio on kivuton. Kipua aiheuttavat nivelkalvojen, luiden ja lihasten muutokset.

Nivelrikkoa sanotaan usein virheellisesti kulumaksi. Nivel ei kuitenkaan kulu normaalissa käytössä, päinvastoin. Kaikki 230 niveltämme tarvitsevat terveenä pysyäkseen sopivaa käyttöä ja liikettä.

Vastaajana Timo Pohjolainen

fysiatrian erikoislääkäri, Helsinki Hospital.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti