Unilamaa edeltää siirtymä. Kuva: Shutterstock
Unilamaa edeltää siirtymä. Kuva: Shutterstock

Lihakset eivät vielä ole täysin rentoutuneet.

Moni on herännyt säpsähtäen tai nytkähtäen juuri kun on saamassa unen päästä kiinni. Joskus kokemukseen yhdistyy ikävä putoamisen tunne.

Ilmiö on ihmiselle normaali, mutta sen syytä ei oikein tunneta. Erään teorian mukaan kyseessä on elimistön rentoutumiseen liittyvä reaktio. Aivot ovat jo vaihtaneet tajunnan tilaa, mutta lihakset käyvät yhä kierroksilla. Ne eivät ole vielä unilamassa.

Nytkähdykset ja säpsähdykset ovat ilmeisesti osa hermoston siirtymävaihetta, sillä niitä ei esiinny valveessa eikä varsinaisessa unessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka nytkähteleminen on täysin luonnollista, se voi usein toistuessaan kieliä unen puutteesta tai epäsäännöllisestä unirytmistä. Jos olo tuntuu levänneeltä, säpsähdyksistä ei kannata huolestua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Tarja Stenberg,

fysiologian dosentti, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä10619

QS kirjoitti:
Oon jostain lukenut, että hikka olisi nisäkkäiden vastasyntyneiden joku ihme keino poistaa ilmaa vatsasta, että maitoa saisi impattua suuremman määrän tilalle. Tommosenkin selityksen on joku keksinyt.

Ai niin, sellainenkin selitys tosiaan on. Mutta vauva ei saa hikkaa ruokaillessaan. Hikka tulee yleensä silloin, kun molemmat rinnat on tyhjennetty (tai tuttipullo), ja vauvan asentoa vaihdetaan nostamalla kainaloista. Ilma poistuu taputtamalla vauvaa kevyesti lapaluiden välistä, kun vauva on pystyasennossa.

Pitikin kysyä edellisessä postauksessa, että mitäköhän kaikkea on ehdotettu?

QS kirjoitti:
Wiki taas tietää, sammakoiden nuijapää-kehitysvaihe sisältää hikottelemalla hengittämisen (tai jotain sinne päin). Se olisi ihmiselläkin tuollainen jäänne olemassa, joten välillä hikottaa kun vajoaa sammakon tasolle. Näitä hyvä pohtia, kun seuraavan kerran kylmä olut hikottaa.

Jaahas, hetkinen... :) Ei. Ei. Aivoni vajoavat nuijapään tasolle, kun mietin että joku tosissaan ehdottaa tuota.....

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla