Vaarista on hyvä pitää huolta. Kuva: Shutterstock
Vaarista on hyvä pitää huolta. Kuva: Shutterstock

Sanalla on kaksi merkitystä.

Suomen kielessä on kaksi samannäköistä, mutta merkitykseltään ja taustaltaan erilaista vaari-sanaa. Molemmat ovat vanhoja lainoja ruotsista.

Isoisää tai vanhaa miestä tarkoittava vaari perustuu ruotsin sanaan far. Huolenpitoa tai huomioon ottamista merkitsevä vaari on lainattu ruotsin sanasta var, vara, jota käytetään sellaisissa sanontatavoissa kuten ta vara på tai ta till vara. Molemmat vaari-sanat ovat esiintyneet suomen kirjakielessä alusta alkaen.

Sanonta ottaa vaari on kuulunut Agricolan henkilökohtaiseen sanavarastoon, sillä käännösten lisäksi hän on käyttänyt sitä itse sepittämissään esipuherunoissa: Ota siis nyt, ota vaari / ettäs tulisit taivaan laariin.

Sanonta on tunnettu jo Agricolan aikana yleisesti, sillä se esiintyy myös samanaikaisissa käsikirjoituksissa.

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti