Poika saa etumatkaa. Kuva: Getty Images
Poika saa etumatkaa. Kuva: Getty Images

Selitystä on etsitty siittiöiden kokoeroista.

Luonto suosii poikalapsia jostain vielä tuntemattomasta syystä.

Lapsen sukupuoli ratkeaa hedelmöityshetkellä, ja on periaatteessa vain tuurista kiinni, kumpi saa alkunsa.

Jos X-kromosomilla varustettu siittiö hedelmöittää munasolun, syntyy tyttö. Y-kromosomi taas tuottaa poikia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Normaalissa siemennesteessä X- ja Y-joukkueet ovat tasavahvat. Tilanne saattaa muuttua, jos siittiöiden määrä ja liikkuvuus hiipuvat. Tutkimusten mukaan hedelmällisyyden heikentyessä syntyy enemmän tyttöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös koeputkihedelmöitys muuttaa tulosta. Sen avulla saa alkunsa yhtä usein tyttö kuin poikakin.

Poikien luontaiselle ”ylimäärälle” on etsitty selitystä siittiöiden kokoeroista. Y-siittiö on aavistuksen pienempi ja kevyempi ja siksi kenties nopeampi kuin X-siittiö.

Teorian mukaan poikasiittiö ehtisi vikkelämpänä ensimmäisenä munanjohtimeen. Jos se törmää saman tien munasoluun, tuloksena on poika. Mikäli munasolu saapuu paikalle vasta myöhemmin, voi energiavarastonsa loppuun kuluttanut poikasiittiö menettää liikuntakykynsä ja kuolla. Tyttösiittiö saa tilaisuutensa.

Joka tapauksessa poikavoittoisuus katoaa ajan kuluessa. Poikia kuolee lapsuudessa enemmän kuin tyttöjä. Aikuisikään pääsee tyttöjä enemmän.

Vastaajana 

Jorma Toppari, fysiologian professori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2019

MooM
Seuraa 
Viestejä11976

Käyttäjä5105 kirjoitti:
Jospa luonto ajattelee kokonaisuutta eli nuorena poikia kuolee enemmän kuin tyttöjä.

Ei luonto mitään ajattele, vaan tilanne ajatuu sellaiseen optimiin, joka on sillä hetkellä vallitsevissa oloissa lisääntymisen kannalta tehokkain saavutettavissa oleva kompromissi. Paikallinen minimi. Isommat ympäristön muutokset voi sitten ravistella kohti kauempanakin olevaa minimiä ja muutosnopeus kiihtyy.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla