Ihmisten terveys on arvokkaampi. Kuva: Shutterstock
Ihmisten terveys on arvokkaampi. Kuva: Shutterstock

Radioaktiivisuus ei riitä sähköntuotantoon, ja riskit ylittävät hyödyt.

Säteilyssä tosiaankin on energiaa. Osa ydinjätteestä, erityisesti käytetty ydinpolttoaine, säteilee voimakkaasti tuhansia vuosia.

Sarjakuvassa Wagner-sika ratkaisi rannekellon paristonvaihdon rakentamalla kellon, joka käy ydinjätteellä hamaan tulevaisuuteen.

Todellisuudessa säteilylähteitä on käytetty energian tuottamiseen kaukokohteissa, ainakin majakoissa ja avaruusluotaimissa, mutta ydinjätettä ei niissäkään ole kokeiltu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ydinvoimalassa esiintyy jälkilämpöä, joka johtuu käytetyn polttoaineen radioaktiivisuudesta. Radioaktiivisuus ei kuitenkaan riitä sähköntuotantoon. Se laskee jo yhdessä päivässä reaktorin sulkemisen jälkeen peräti alle prosenttiin voimalan käyttötehosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säteilyn kuljettama energia pystyy tuhoamaan elimistön soluja tai niiden osia. Siksi voimakkaan säteilyn aiheuttamat terveydelliset haitat ovat suuria säteilyn kantamaan energiaan nähden.

Säteilyturvakeskus kertookin kirjassaan Säteilyn käyttö, että majakoista vääriin käsiin joutuneita voimakkaita säteilylähteitä on käytetty lämmittiminä. Ne ovat jopa tappaneet ihmisiä entisen Neuvostoliiton alueella.

Vastaajana Markus Airila,

vanhempi tutkija, Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2017

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38564

käyttäjä-138 kirjoitti:
Tuosta vastauksesta on selvästi unohtunut loppuosa.

Selväksi tuli, ettei säteilyä pystytä käyttämään energiantuotannossaa.

Mutta ydinjätteitä ihan varmasti.voi.

Tietenkin voi, teknisesti, koska se tuottaa merkittäviä määriä lämpöä. Esteet ovat lähinnä poliittisia, mikä seuraa tavallisten ihmisten hysteerisestä suhtautumisesta ydinvoimaan. Mene poliitikkona ajamaan ydinteknologian merkittävää vapauttamista ja hyödyntämisen lisäämistä, niin se on paljon tehokkaampi tapa tuhota poliittinen ura kuin kärähtäminen terroriteosta.

Ydinjätteen energiantuotto ei riitä laajamittaiseen energiantuotantoon (niin kuin tuossa artikkelissakin sanotaan), mutta sillä voisi olla monenlaisia erityisiä sovelluksia esimerkiksi lämmön tuotannossa. Siitä voi myös jalostaa uutta fissiokelpoista polttoainetta reaktoreihin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38564

o_turunen kirjoitti:
Kerrotko, miten ydinjätteillä tuotetaan energiaa? Pumpataan lämpöä polttoainesauvojen säilytysaltaasta?

Heivataan öljypoltin kellarista pihalle ja laitetaan tilalle muutama kilo korkea-aktiivista ydinjätettä ja muurataan tiilistä säteilysuoja. Ja kas, meillä on 100 vuotta lämmittävä ikikattila ja säästetään muutama tonni vuodessa öljylaskuissa.

Olisihan siinä toki riskinsä, kun omatoimimiehet alkaisivat tutkia ydinenergian sovellettavuutta harrastusprojekteihinsa ja terroristit värkkäisivät suu vaahdossa likaisia pommeja. Ehkä sitä pitäisi vähän miettiä kenelle ydinkiukaita myydään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla