Kaino jäisi nälkäiseksi. Kuva: Shutterstock
Kaino jäisi nälkäiseksi. Kuva: Shutterstock

Puolensa pitäjä menestyy.

Rokka on ikivanha perintösana, joka tarkoittaa sakeaa keittoa, esimerkiksi herneistä, kaalista tai kalanrasvasta keitettyä soppaa.

Sananlaskussa Rohkea rokan syö se viittaa mihin tahansa ruokaan ja kertoo yleisen totuuden: joka on rohkea ja pitää puolensa, saa syödäkseen ja menestyy.Usein on sananlaskun jatkona myös huonompi vaihtoehto: ujo kuolee nälkään, kaino ei saa kaaliakaan.

Sananlasku voi olla yli tuhat vuotta vanha, sillä se tunnetaan myös eräissä lähisukukielissä. Henrik Florinuksen vuonna 1702 ilmestyneessä sananlaskukokoelmassa se on helppotajuisessa asussa Rohkia ruokans saa, kehno nälkään kuolee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

Sisältö jatkuu mainoksen alla

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2017

Erakko
Seuraa 
Viestejä2054

Olen aina luullut ja olen edelleenkin sitä mieltä, että sananlasku viittaa pieremiseen. Siis uskaltaa päästellä sosiaalisessa tilanteessa. Yksi vitsi: miksi Hitler ei koskaan syönyt hernerokkaa ? Koska koko kansa seisoi hänen takanaan.

Deimos
Seuraa 
Viestejä14326

Major_Breakthrough kirjoitti:
Deimos kirjoitti:
Syötkö Rokan Antin? En syö, en ole kannibaali. Talvisodassa ja jatkosodassa syötiin rokkaa. Oli siellä joskus herne ja lihanpalanenkin. (Veteraanin kertomaa, oma  isoisä).

Onko vasemmalla isoisäsi ?

Respect !

Huh ei! Mutta sama työväline. Kerran jossain kannaksella hypäsi soramontuun jossa oli viisi venäläistä. Lopun arvaatteekin koska olen tässä. Itsestäni voin postailla kuvia tänne, sukulaisista.

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla