Käy kumpaankin. Kuluttaja päättää, käyttääkö. Kuva: Shutterstock
Käy kumpaankin. Kuluttaja päättää, käyttääkö. Kuva: Shutterstock

Vanhat käsitykset istuvat sitkeässä.

Sähköön lämmitysmuotona on suhtauduttu ristiriitaisesti pitkään. On ajateltu, että sähkö olisi liian arvokas tai pitkälle jalostettu tuote lämmitykseen.

Päättely kulkee näin: jos ensin polttoaineen lämmöllä tuotetaan sähköä ja sitten taas sähköllä lämpöä, on hyötysuhde heikko. Polttamalla polttoainetta rakennuksessa saadaan energiasta enemmän talteen.

Vanha ”viisaus” on vanhentunut. Sähköä ei enää juuri tehdä polttamalla, paitsi hyvän hyötysuhteen yhteistuotantossa. Tuotanto on myös nopeasti kehittymässä ilmastoneutraaliksi. Lisäksi sähköön perustuvissa maalämpöratkaisuissa saadaan jopa moninkertainen määrä lämpöä pienellä sähkömäärällä.

Sähkölämmitys lisää sähkön tarvetta kylminä aikoina, ja energiajärjestelmään joudutaan investoimaan sen vuoksi enemmän. Toisaalta sähkölämmitys tasaa jo nyt viikon ja vuorokauden sisäistä sähköntarvetta, ja tulevaisuudessa se pystyy tarjoamaan kysyntäjoustoa.

Liikenteessä tilanne oli alun alkaen toinen. Polttomoottorin hyötysuhde on onneton verrattuna sähkömoottorin hyötysuhteeseen. Sähkö on energiatehokasta, vaikka se tuotettaisiin melko kehnolla hyötysuhteella, ja sähköautojen ilmastopäästöt ovat vain murto-osa polttomoottorien päästöistä.

Sähköautojen yleistyminen olisi ongelma sähköjärjestelmälle, jos niitä ei ladattaisi fiksusti. Tämä on kuitenkin ratkaistavissa.

Sähkö on siis ihan yhtä hyvä käyttövoima niin autoon kuin kodin lämmitykseen. Käyttäjät lopulta ratkaisevat, onko se parempi kuin vaihtoehdot.

Vastaajana Jukka Leskelä, toimitusjohtaja, Energiateollisuus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2017

Punde
Seuraa 
Viestejä2041
Liittynyt13.12.2016

Miksi sähkö kelpaa autoihin, mutta ei lämmitykseen?

Miksi joku kevyt kolmipyörä? Miksi ei nelipyörä? A) Nuo kolmipyörät ovat käsittääkseni veroteknisistä syistä tehtyjä vekottimia. Kaikin puolin huonoja lisäksi. B) Tai invalidi käyttöön tehtyjä vekottimia. Moottorilla tai ilman. C) Onko olemassa yhtään hyvää ja tarkoituksen mukaista kolmipyörää? Mielestäni edes lasten kolmipyörä ei ole sitä. Nimimerkillä huulensa sellaisella halkaissut. Huonolla tiellä / kelillä siitä "kolmannesta" pyörästä ei ole kuin haittaa. Jos ajokki vetää kahdella pyörällä...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti