Aina kirveltää. Kuva: Getty Images
Aina kirveltää. Kuva: Getty Images

Pöllähdyksiltä ei voi välttyä, vaikka vaihtaisi paikkaa.

Savu kulkee tuulen mukana. Jos istut kovassa tuulessa väärällä puolella nuotiota, se voi puhaltaa naamalle pitkäänkin. Vaikka vaihtaisit paikkaa, et säästyisi kokonaan savulta, koska maanpinnan lähellä on aina turbulenssia eli häiriöitä ilman virtauksessa.

Tästä syystä ilma voi pyörteillä, vaikka keskituuli kulkisikin tiettyyn suuntaan. Jopa tyynellä säällä esiintyy jonkin verran virtausta, joka voi heittelehtiä ja saada nuotiosta nousevan savun kääntymään mihin tahansa suuntaan.

Turbulenssin takia lieneekin mahdotonta, ettei nuotion ympärillä istuessa savua tulisi lainkaan kohti.

Vaikka nämä tuprahdukset olisivat lyhytaikaisia, voi silti tulla tunne, että savua osuu silmiin jatkuvasti. Tämä johtuu ihmisen psykologiasta eikä ilman virtauksista.

Meillä on taipumus muistaa negatiivisia asioita. Siksi pyöräillessäkin tuntuu, että on aina vastatuuli.

 

Vastaajana Timo Vesala,

meteorologian akatemiaprofessori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 10/2018

Vaeinaemoeinen
Seuraa 
Viestejä13
Liittynyt29.10.2015

Miksi savu tulee aina kohti nuotiolla?

Turbulenssi, joo, pessimistin mielen vääristämä tilasto, joopajoo. Youtubessa oli video, jossa neuvottiin rakentamaan nuotio ison kiven tai kannon kylkeen. Kivi/kanto ohjaa ilmavirran ylöspäin. Ensinnäkin kivi/kanto varjostavat tuulta, jolloin nuotion vastakkaisella puolella istuvan tuleentuijottajan silmiin ei tule savua. Toiseksi kivi/kanto lämpiävät nuotiossa, jolloin niiden pinnassa lämmennyt ilma nousee voimakkaasti ylös, jolloin ilma virtaa kohti nuotiota, jjolloin nuotion loimussa...
Lue kommentti
lokki
Seuraa 
Viestejä4899
Liittynyt3.1.2010

Miksi savu tulee aina kohti nuotiolla?

JPI kirjoitti: lokki kirjoitti: Kokeilkaapa joskus tavallista toimistotuuletinta nuotiolla. Kyllä palaa iloisesti, eikä märätkään puut savuta, eikä ainakaan kierrä savu istujien silmille. Aivan ylivertainen ratkaisu jo pienelläkin teholla käytettynä. Meillä oli tällainen kyljellään maassa, jolloin sen sai suunnattua haluttuun suuntaan. Polttelimme toissajuhannuksena märkiä vajarakennuksen purkulautoja, joita ei olisi voinut kuvitellakaan saavansa palamaan millään muulla keinoin. Tuossa paloivat...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti