Aina kirveltää. Kuva: Getty Images
Aina kirveltää. Kuva: Getty Images

Pöllähdyksiltä ei voi välttyä, vaikka vaihtaisi paikkaa.

Savu kulkee tuulen mukana. Jos istut kovassa tuulessa väärällä puolella nuotiota, se voi puhaltaa naamalle pitkäänkin. Vaikka vaihtaisit paikkaa, et säästyisi kokonaan savulta, koska maanpinnan lähellä on aina turbulenssia eli häiriöitä ilman virtauksessa.

Tästä syystä ilma voi pyörteillä, vaikka keskituuli kulkisikin tiettyyn suuntaan. Jopa tyynellä säällä esiintyy jonkin verran virtausta, joka voi heittelehtiä ja saada nuotiosta nousevan savun kääntymään mihin tahansa suuntaan.

Turbulenssin takia lieneekin mahdotonta, ettei nuotion ympärillä istuessa savua tulisi lainkaan kohti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka nämä tuprahdukset olisivat lyhytaikaisia, voi silti tulla tunne, että savua osuu silmiin jatkuvasti. Tämä johtuu ihmisen psykologiasta eikä ilman virtauksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä on taipumus muistaa negatiivisia asioita. Siksi pyöräillessäkin tuntuu, että on aina vastatuuli.

 

Vastaajana Timo Vesala,

meteorologian akatemiaprofessori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 10/2018

lokki
Seuraa 
Viestejä6110

JPI kirjoitti:
lokki kirjoitti:
Kokeilkaapa joskus tavallista toimistotuuletinta nuotiolla. Kyllä palaa iloisesti, eikä märätkään puut savuta, eikä ainakaan kierrä savu istujien silmille. Aivan ylivertainen ratkaisu jo pienelläkin teholla käytettynä.

Meillä oli tällainen kyljellään maassa, jolloin sen sai suunnattua haluttuun suuntaan. Polttelimme toissajuhannuksena märkiä vajarakennuksen purkulautoja, joita ei olisi voinut kuvitellakaan saavansa palamaan millään muulla keinoin. Tuossa paloivat iloisesti ja savuttamatta.

Tässä olisi markkinataloudelle vielä yksi välttämättömyys tuotettavaksi muun tuiki tarpeellisen lisäksi. Akkukäyttöinen nuotiotuuletin savunhajuisten vaatteiden ja vuotavien silmien välttämiseksi.

Ja eiku patentti.

Patentit ovat niitä varten, jotka kokevat tarvetta riitelemällä tienaamiseen.

Liekö mitenkään edes patentoitavissa pelkkä tuoteideahan tuo on. Kaiken lisäksi Juuvin polttimen varaosana myydään jo tuollaista. Se tarvitsisi vain lyhyet jalantyngät tuon kylkeen, niin sen saisi suunnata nuotioon.

Vaeinaemoeinen
Seuraa 
Viestejä14

Turbulenssi, joo, pessimistin mielen vääristämä tilasto, joopajoo.

Youtubessa oli video, jossa neuvottiin rakentamaan nuotio ison kiven tai kannon kylkeen. Kivi/kanto ohjaa ilmavirran ylöspäin.

Ensinnäkin kivi/kanto varjostavat tuulta, jolloin nuotion vastakkaisella puolella istuvan tuleentuijottajan silmiin ei tule savua. Toiseksi kivi/kanto lämpiävät nuotiossa, jolloin niiden pinnassa lämmennyt ilma nousee voimakkaasti ylös, jolloin ilma virtaa kohti nuotiota, jjolloin nuotion loimussa istujat saavat olla savulta turvassa.

Juuvin puupoltin (googlaa noilla sanoilla) ja vastaavat polttavat puuta savutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla