Kosketus käynnistää kiehumisen uudelleen. Kuva: Shutterstock
Kosketus käynnistää kiehumisen uudelleen. Kuva: Shutterstock

Ylikuuma ja tiivistymisydin kohtaavat.

Kiehumiskuplien syntyyn tarvitaan riittävä lämpötila ja niin sanottuja tiivistymisytimiä, kuten epäpuhtauksia tai veteen liuenneita kaasuja.

Mikroaaltouunissa vesi kiehahtaa hetken. Samalla siitä poistuvat tiivistymisytimet, ja vesi jatkaa lämpenemistään yli sadan asteen. Kun ylikuumenneeseen veteen pudotetaan teepussi, kiehuminen alkaa uudelleen. Vesi kiehuu rajusti, sillä tiivistymisytimiä on tarjolla runsaasti ja ylimääräinen lämpö vapautuu yhdessä hetkessä.

Kattilan tai vedenkeittimen kuumuudessa kuplia muodostuu lähes väistämättä, ja niissä ylikuumenemista havaitaan harvoin.

Vastaajana lkka Hendolin,

fysiikan tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti