
Ylikuuma ja tiivistymisydin kohtaavat.
Kiehumiskuplien syntyyn tarvitaan riittävä lämpötila ja niin sanottuja tiivistymisytimiä, kuten epäpuhtauksia tai veteen liuenneita kaasuja.
Mikroaaltouunissa vesi kiehahtaa hetken. Samalla siitä poistuvat tiivistymisytimet, ja vesi jatkaa lämpenemistään yli sadan asteen. Kun ylikuumenneeseen veteen pudotetaan teepussi, kiehuminen alkaa uudelleen. Vesi kiehuu rajusti, sillä tiivistymisytimiä on tarjolla runsaasti ja ylimääräinen lämpö vapautuu yhdessä hetkessä.
Kattilan tai vedenkeittimen kuumuudessa kuplia muodostuu lähes väistämättä, ja niissä ylikuumenemista havaitaan harvoin.
Vastaajana lkka Hendolin,
fysiikan tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto.
Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2017