Kannattaa katsoa. Kuva: Getty Images
Kannattaa katsoa. Kuva: Getty Images

Muotoilu ja paikka hankaloittavat sovitusta.

Usb-muistitikun voi työntää laitteeseen kahdella tavalla: oikein tai väärin päin. Voisi olettaa, että symmetrinen liitin menisi keskimäärin 0,5 todennäköisyydellä oikein päin, eli joka toisella kerralla heti oikein ja joka toisella kerralla vasta toisella yrittämällä.

Usb-aukon muotoilu ja paikka laitteessa voi monimutkaistaa asiaa. Jos se sijaitsee esimerkiksi hankalasti laitteen takana, käyttäjä voi yrittää kiinnittää liitintä vinosti. Tällöin hän helposti toteaa, että ”äh, se menikin väärin päin” ja pyöräyttää tikun ympäri.

Jos liitin ei edelleenkään osu oikeassa kulmassa – tai on väärin päin – niin käyttäjä katsoo vihdoin kunnolla , mitä on tekemässä, ja onnistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi tapa helpottaa asiaa olisi värikoodata usb-tikun ja laitteen aukon reuna samalla värillä, mutta se lienee tuotannollisesti kallista toteuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Kaisa Väänänen,

käyttäjäkokemuksen professori, Tampereen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2019

Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä241

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Mä aina "värikoodaan" liittimen: mustaan USB-tikkuun/-johdon päätyyn valkoinen ympyrä, sille puolelle joka jää yläpinnaksi, kun laite on vaakatasossa oikein päin. Valkoiset merkkaan mustalla. Laitetta en koskaan merkkaa.

Valmistajan niitä ei varmaan kannata merkata senkään takia, että ilman runnomista laitteiden käyttöikä olisi pidempi.

Itse asiassa valmistajat lähes poikkeuksetta merkkaavat liittiment. Liittimen yläpinnassa on USBin merkki. Standardi se ei ole, mutta erittäin paljon käytetty. Minä olen luottanut vuosia siihen. Tsekatkaapas huviksenne...

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011

Sisältö jatkuu mainoksen alla